Δεν βγαίνει ο λογαριασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλεονάσματος και το 2015. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, οι ΟΤΑ θα κληθούν να προσφέρουν 863 εκατ. ευρώ, σηκώνοντας και πάλι το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. ευρώ!
Ένα πλεόνασμα που θα προέλθει ασφαλώς από νέες περικοπές πόρων από τους Δήμους, ύψους 6% αυτή τη φορά και για τη νέα χρονιά. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι περικοπές που έχουν υποστεί οι ΟΤΑ τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ξεπεράσει το 60%, σύμφωνα με τα κορυφαία συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα. Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι συνολικές περικοπές προς την Αυτοδιοίκηση επί εποχής μνημονίων αγγίζει το 70%, τότε εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς τι επιφυλάσσει και το νέο έτος σε επίπεδο έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες.
Με γενναίο «ψαλίδισμα» και σε προσωπικό, την ώρα που «μπαλώνουν» τα κενά των δημοτικών υπηρεσιών, καθιερώνοντας αμφισβητούμενες και ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, επιχειρείται να στρέψουν τους Δήμους προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν φαίνεται πλέον μακρινό το σενάριο που είχαν προβλέψει από τη δεκαετία του ’90 (βλ. δήμαρχος Τζανίκος στο Μαρούσι, δήμαρχος Τασούλας στην Κηφισιά) περί ΔΗΜΩΝ Α.Ε. Μόνο που σε αυτό το σενάριο, οι αιρετοί αυτοακυρώνονται και περισσεύουν, μιας και οι μάνατζερς θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τη «βρώμικη» δουλειά.
Ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» της κυβέρνησης προς τους Δήμους διαμορφώνεται εν μέσω ρευστών -μέχρι και άκρως αντίξοων, ισχυρίζονται αρκετοί- πολιτικών συνθηκών, από τις πιέσεις της τρόικας, την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας και ενδεχόμενες εθνικές εκλογές με την είσοδο του 2015. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό πλαίσιο, είναι απορίας άξιο πώς θα δρομολογηθούν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, με κορυφαίο εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πιθανότερο είναι πως η ατζέντα με τις διεκδικήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα παραμείνει ανοιχτή, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί πλήρως η πολιτική κατάσταση, είτε με εκλογές σύντομα είτε με παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που θα εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση εθνικών εκλογών, μάλιστα, εκτιμάται ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ενώ πιθανώς να έχει αλλάξει, λόγω πολιτικών εξελίξεων, και η ατζέντα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να δίνει ενωμένη τις δικές της μάχες για την επιβίωση των Δήμων της χώρας από την οικονομική «αγχόνη» των συνεχών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης, αφού και στην περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης με άλλους πολιτικούς όρους, δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε ξαφνικά στον… παράδεισο.
Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, όπου και διαπιστώθηκε κοινή γραμμή πλεύσης ως προς τις διεκδικήσεις έναντι του κράτους, ακόμη και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Δήμων. Οι θέσεις και τα αιτήματα ήδη ξεκίνησαν να τίθενται υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, με διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ.
Το θέμα, βέβαια, είναι πόσοι και ποιοι από αυτούς και μέσα από ποιους ρόλους και θέσεις εξουσίας, θα μετέχουν στο πολιτικό σκηνικό την επαύριο σημαντικών εξελίξεων. Και σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, η ΚΕΔΕ και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί, για να μην πούμε στην… κόψη του ξυραφιού.