Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 20/01
H τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου -γνωστή και ως «Blue Monday» θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Η επιστημονική θεωρία θέλει αυτήν την ημέρα οι άνθρωποι να αποκτούν τα περισσότερα μελαγχολικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη μέσα στον χρόνο, κάτι που προκύπτει τόσο από τον μουντό καιρό, από τα Χριστούγεννα που πέρασαν αλλά και τα λιγότερα χρήματα που έχουν μείνει στο πορτοφόλι τους μετά την -συνήθως σπάταλη- εορταστική περίοδο.
Αν, λοιπόν, η 17η Ιανουαρίου που μόλις πέρασε ήταν η πιο μελαγχολική Δευτέρα του 2022 λόγω …εθίμου, τότε εν τοις πράγμασι η αμέσως προηγούμενη ημέρα μπορεί να θεωρηθεί ως η «Blue Sunday» για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για την… δημόσια αιδώ. Γιατί ήταν πραγματικά ντροπιαστική αλλά και συνάμα θλιβερή η εικόνα της παρατεταγμένης κλούβας καταστολής των ΜΑΤ έξω από την είσοδο του Παίδων Πεντέλης την στιγμή που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μαζί με εκατοντάδες περίοικους πραγματοποιούσαν μια καθ΄ όλα ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή των 24ωρων εφημεριών που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.
Και εάν η κυβέρνηση ομνύει στο όνομα του αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 5-11 ετών για να δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση, παραμένει απορίας άξιο γιατί δεν κάθεται να ακούσει τα επιχειρήματα τόσο του ιατρικού προσωπικού όσο και των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του νοσοκομείου στο πρόγραμμα των εφημεριών, όπως ίσχυε έως τις 7 Ιανουαρίου 2022 (δηλαδή 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και κάθε δεύτερη Κυριακή) , την στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος με άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις Δομές Υγείας και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά εργαλεία για τη λειτουργία του.
Με άλλα λόγια ζητούν να εργαστούν -ακόμα και υπερωρίες αν χρειαστεί- ενώ δεν αρνούνται να συμβάλλουν στον εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού, κάτι που ούτως η αλλιώς συνέβαινε και πριν απ’ αυτήν την ακατανόητη κυβερνητική απόφαση. Μια απόφαση που έχει αναστατώσει την τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία, καθώς οι αντιδράσεις για την προσπάθεια υποβάθμισης μιας τόσο μείζονος σημασίας για την κοινωνία υγειονομικής δομής είναι σύσσωμες και καθολικές.
Όσοι ζούμε πέριξ του Πεντελικού βουνού και έχουμε μικρά παιδιά το πιθανότερο είναι να γνωρίζουμε κάποιους από τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού του Παίδων Πεντέλης με τα μικρά τους ονόματα. Ενδεχομένως κάποιο βράδυ κάποιας Δευτέρας, Πέμπτης ή Κυριακής να χρειαστήκαμε την βοήθειά τους και εκείνοι να έκαναν το παν για να βοηθήσουν το παιδί μας το οποίο μεταφέραμε άρον άρον στο «νοσοκομείο της γειτονιάς».
Επειδή το παραπάνω σενάριο μου έχει τύχει, οφείλω όχι μόνο να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία αλλά και να την ενισχύσω από το βήμα που μου δίνει αυτή η στήλη με την άποψη ότι οι γιατροί στο Παίδων Πεντέλης τιμούν και με το παραπάνω τα λόγια του όρκου του Ιπποκράτη. Άραγε ισχύει το ίδιο για τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία πριν από λίγες ημέρες δήλωνε με έκπληξη ότι δεν καταλαβαίνει τον λόγο των αντιδράσεων από την στιγμή που «ούτως η αλλιώς το νοσοκομείο για πέντε ημέρες την εβδομάδα δεν εφημέρευε»;
«Δεν θα βλάψω κανέναν εσκεμμένα για τα συμφέροντα κάποιου τρίτου»: Αλήθεια, πόσο σίγουρα είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας ότι με την απόφασή τους για αναστολή των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης τιμούν τα παραπάνω λόγια του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής.