Με επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα διεξήχθη το 12ο Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησής το οποίο έλαβε χώρα στο Πόρτο Χέλι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου με οικοδεσπότες την Ένωση Δημάρχων Αττικής (ENΔΑ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Το Forum, το οποίο θεωρείται πλέον θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτυλίχθηκε σε δυο μέρη. Την πρώτη μέρα συζητήθηκε «Τα δάση μας- η επόμενη μέρα» ενώ τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου σημειώθηκε επετειακή εκδήλωση με τίτλο «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».
Την έναρξη εργασιών κήρυξε ο επίτροπος, τ. υπουργός και επίτιμο μέλος της ΕΝΔΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και πλήθος εν ενεργεία και πρώην δημάρχων.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος συνεχάρη αρχικά τον πρόεδρο της ΕΝΔΑ Παύλο Καμάρα για την άρτια διοργάνωση του forum και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΠΕΔΑ θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Δημάρχων διότι αν δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει κράτος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους ψαλιδισμένους οικονομικούς πόρους, με μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων σε τηλεργασία, με μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων επίσης με το ένα πόδι στην κινητικότητα, με κλειστές δομές, με μικρή τεχνογνωσία αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων κατάφερε να τα βγάλει πέρα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτοματοποιήθηκαν υπηρεσίες, μειώθηκε η γραφειοκρατία, εκπαιδευτήκαμε μόνοι μας σε πιο γρήγορες μεθόδους διεκπεραίωσης αιτημάτων των πολιτών και αυτό μας έδειξε έστω και με το σκληρό τρόπο πως υπάρχει θέληση και τρόπος για να γινόμαστε ολοένα και καλύτερο».
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής ο Γ. Μαρκόπουλος επισήμανε: «Συμπάσχω βαθύτατα τις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλίας, της Λακωνίας και της Αχαΐας που επλήγησαν επίσης ωστόσο θα σταθώ στην Αττική και θα μιλήσω για τους Δήμους τους οποίους επισκέφθηκα και είδα την οικολογική καταστροφή. Η ΠΕΔΑ έδρασε σχεδόν ακαριαία και εξασφάλισε έργου ύψους 200.000€ με αντικείμενο την αποψίλωση των πληγεισών περιοχών της Αττικής (Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού, Διονύσου και Κηφισιάς) από τους κορμούς καμένων δένδρων. Θα ήταν ευχής έργο να μη χρειαζόταν ποτέ ξανά στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, να θέσουμε σε εφαρμογή σχεδιασμό για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου, από απρόοπτο κι εκτεταμένο κίνδυνο. Όποτε, όμως, η Φύση αποφασίζει να μας στείλει το ηχηρό της μήνυμα, εμείς οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιστήμονες και καθηγητές τοποθετήθηκαν στα θέματα του Forum συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την επόμενη μέρα των δασών μας τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όσο και ιστορικοί οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για την ιστορία μας και το ιωβηλαίο των 200 χρόνων του νεότερου κράτους.
Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία τηρήθηκαν αυστηρά, το συνέδριο είχε περιορισμένες προσκλήσεις και καλύφθηκε με live streming μέσω της ιστοσελίδας του www.sdat.gr.
Δείτε επίσης: Γιώργος Πατούλης: «Ώρα βαθιάς τομής στην Πολιτική Προστασία»