Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και μελών του ΔΣ με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 04 Ιουνίου το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΕΔΕ. Από πλευράς ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν, επίσης, ο β’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, ο γ.γ. Δημήτρης Καφαντάρης και οι επικεφαλής παρατάξεων Γιάννης Λυμπέρης και Γιώργος Ιωακειμίδης. Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν το καθεστώς απασχόλησής τους, αλλά και τη λειτουργία των Δήμων με βάση μια σειρά από αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Από πλευράς Προέδρου ΚΕΔΕ υπήρξε σαφής αναφορά κι αναγνώριση στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αναγνωρίζεται κι από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Για το ζήτημα της καταβολής του έκτακτου επιδόματος, η ΚΕΔΕ ενημέρωσε την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι το θέμα είχε τεθεί στην κυβέρνηση. Για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι καμία από τις σημερινές ειδικότητες δεν πρέπει να εξαιρεθεί.
Με αφορμή την πρόσφατη επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, επισήμανε πως μετά από συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών και το Υπ. Παιδείας, βρέθηκε λύση για την κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, ενώ άμεσα – και πριν τον Σεπτέμβρη – θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Στο αίτημα της ΠΟΕ – ΟΤΑ περί κατάργησης του άρθρου 178, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει στις «ταμπέλες» περί ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του Δήμου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η αναζήτηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις, αφού τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν τη γραφειοκρατία.
Ειδικά για το θέμα των ενοικιαζόμενων οχημάτων προς ιδιώτες, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν μπορεί το μέτρο να απορριφθεί συλλήβδην, καθώς υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις κυρίως σε μικρούς Δήμους, που το μέτρο μπορεί να βοηθήσει. Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι χρειάζεται διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόσφατη κρίση, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Για τη Δημοτική Αστυνομία, υπάρχει απόφαση του ΔΣ, όπου εκφράζεται η αναγκαιότητα να υπάρχει σε κάθε Δήμο και έχει καταθέσει προτάσεις για την στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού της. Για το πρόγραμμα της οικογενειακής εναρμόνισης, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τη διεύρυνση των προγραμμάτων με επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενταχθούν και οι εργαζόμενες μητέρες στο Δημόσιο.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 75 εκ. ευρώ που δόθηκε από την Κυβέρνηση προς τους Δήμους ήταν μια πολύ καλή αρχή, αλλά σίγουρα χρειάζονται επιπλέον χρήματα για την αναπλήρωση των πόρων που η Αυτοδιοίκηση στερήθηκε λόγω των μέτρων για τον covid-19. Χρήματα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Αυτοδιοίκηση κι εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η σταθερή βούληση για διαρκή διάλογο και εποικοδομητική συνεργασία, ώστε μέσα απ’ αυτή την διαδικασία να βγουν οι πολίτες ωφελημένοι.
ΔΑΣ – ΟΤΑ: «Κανένα “κοινό” μέτωπο με κρατικό μηχανισμό και εργοδοσία»
Ανακοίνωση για την συνάντηση με την ΚΕΔΕ εξέδωσε η παράταξη ΔΑΣ – ΟΤΑ της Ομοσπονδίας, αναφέροντας τα εξής: «Την Τετάρτη 3 Ιούνη 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ – ΟΤΑ επέμειναν ιδιαίτερα στην απαίτηση του κόσμου της εργασίας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού πέρασε η κυβέρνηση και πλήττουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Επίσης οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ – ΟΤΑ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν στην συνάντηση σε θέματα όπως, η επαναπρόσληψη των 178 περίπου εργαζομένων που απολύθηκαν μετά το ΦΕΚ του διορισμού τους και τους αναμορφωμένους πίνακες αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της 3Κ/2018, η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις στην δομή του Βοήθεια Στο Σπίτι να μην γίνει αιτία να μείνουν εκτός δομής οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν πολυετή απασχόληση και στήριξαν το πρόγραμμα αλλά κυρίως συνεχίζουν να στηρίζουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, καθώς και την διευθέτηση του θέματος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους που τους δεσμεύουν αρνητικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν λαμβάνουν το επίδομα (κηπουροί κλπ), που όμως είναι αντίθετες με την νομοθεσία.
Στο μεγάλο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων η θέση του προεδρείου της ΚΕΔΕ (ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛ), που προσχηματικά μίλησαν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών αλλά προφασιζόμενοι «ανάγκες» τάχθηκαν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αποκαλύψαμε ότι τις «ανάγκες» που προφασίζονται οι δήμαρχοι έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και τις στηρίζουν και οι ίδιοι απαξιώνοντας τις υπηρεσίες των δήμων και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καθαρά πολιτική επιλογή και στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Από την ΔΑΚΕ – ΟΤΑ δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από την πλήρη ταύτιση της με την θέση της ΚΕΔΕ, υπερθεματίζοντας μάλιστα για τις ΣΔΙΤ λέγοντας ότι δεν είμαστε Σοβιετία να είναι όλα κρατικά, αλλά μέλος της ΕΕ που θα μας χρηματοδοτήσει να βγούμε από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και οι ιδιωτικοποιήσεις έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής της ΕΕ.
Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (ΣΥΝ.ΑΝ) κατά την προσφιλή της τακτική, για άλλη μία φορά έκανε την επιλογή να πατήσει σε δυο βάρκες, μία με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους και μία με τους εργαζόμενους. Η θέση που εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο και αναπλ. Γραμματέα της ΣΥΝ.ΑΝ, ήταν: προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δήμαρχοι σε περίπτωση… «ανάγκης», είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τους ιδιώτες, με την δέσμευση σε δεύτερο χρόνο οι δήμαρχοι μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να διεκδικήσουν από το κράτος, πόρους και προσλήψεις προσωπικού.
Ποιους κοροϊδεύουν; Με την τοποθέτηση αυτή η ΣΥΝ.ΑΝ δίνει άλλοθι στους δημάρχους που έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως όμως δίνει άλλοθι στην πρόφαση που κατά κόρον επικαλούνται οι δήμαρχοι , την «ανάγκη»!!! «Κοινή» περπατησιά ζήταγε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, «κοινό» μέτωπο δημάρχων – εργαζομένων ζήτησε στην συνάντηση και ο σημερινός πρόεδρος κ. Παπαστεργίου.
Προφανώς οι αμαρτίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που θεωρεί κοινωνικούς συμμάχους τους μεγαλοβιομήχανους και τους τραπεζίτες δεν γίνονται μαθήματα στην ηγετική ομάδα της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και δεν θέλει να κατανοήσει ότι σύμμαχοι των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι οι εργοδότες – δήμαρχοι που υλοποιούν και εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και χρησιμοποιώντας τα νομοθετικά όπλα που τους χαρίζει η κυβέρνηση εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών. Καμιά «συμμαχία», κανένα «κοινό» μέτωπο με το εκμεταλλευτικό κράτος και την εργοδοσία. Συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα για την δική μας ηχηρή απάντηση, για την δική μας δυναμική αντεπίθεση, διεκδικώντας και απαιτώντας σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες για τη κάλυψη όλων των αναγκών».