Υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουνίου η σύμβαση έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», ανάμεσα στην Αττικό Μετρό ΑΕ και την ένωση εταιρειών «J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM Transport S.A».
Οι υπογραφές έπεσαν στο Θέατρο Άλσος Βεΐκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο αν. υπουργός Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, ο γ.γ. Δ. Επενδύσεων Δ. Σκάλκος, ο γ.γ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, βουλευτές και δήμαρχοι.
Η Γραμμή 4 θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 13 χλμ. από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή, εντός των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.
Θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με τα φρέατα αερισμού τους: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.
Θα εξυπηρετεί πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη.
Θα συνδέεται δε με τις υφιστάμενες γραμμές του Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης ((Πανεπιστήμιο / Ακαδημία, Ευαγγελισμός).
Το συμβατικό τίμημα του έργου θα κοστίσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ συν ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης ανέρχεται σε 8 χρόνια.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα μετακινούνται με τη Γραμμή 4 περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως. Επίσης εκτιμάται ότι η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθεί κατά 318 tons/ημέρα.
Αντικείμενο της σύμβασης που υπεγράφη είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, η κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η εγκατάσταση, οι δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, η συντήρηση του έργου, η εκπαίδευση του προσωπικού και η προμήθεια των ανταλλακτικών της Γραμμής 4.
Κ. Μητσοτάκης: «Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο»
Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στο Άλσος Βεΐκου. Όπως σημείωσε, όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, «το ζήτημα της Γραμμής 4 φαινόταν ένας άλυτος γρίφος, όμως χάρη σε επίμονες προσπάθειες τα προβλήματα ξεπεράστηκαν».
«Φτάσαμε κοντά στην ιδέα να ακυρώσουμε το σχετικό διαγωνισμό. Επιμείναμε όμως, συνεχίσαμε και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: ««Είναι ένα έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα εξυπηρετήσει σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας. Θα καλύψει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα προσδώσει σημαντική αξία στις περιουσίες σε αυτές τις περιοχές. Θα δώσει πρόσβαση στο Μετρό σε εμβληματικές περιοχές, όπως η Πανεπιστημιούπολη, το ίδιο το κέντρο της Αθήνας».
Το «στοίχημα» των Εξαρχείων
Ένα από τα δύσκολα «στοιχήματα» του έργου αποτελεί η πλατεία Εξαρχείων, καθώς λόγω του μικρού μεγέθους της θα χρειαστεί να ξηλωθεί ολόκληρη μαζί με τα δέντρα και ό,τι υπάρχει επάνω της και να μετατραπεί σε εργοταξιακό χώρο μέχρι να τελειώσει το σύνολο των εργασιών, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις στην περιοχή.
Σχετικά με τα Εξάρχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που θα αφήσουμε στο ημίφως και σίγουρα δεν υπάρχουν άβατα».
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν άλλαξε το σχεδιασμό και ο σταθμός των Εξαρχείων ήταν εξαρχής στην πλατεία, σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σε προηγούμενη φάση είχε συζητηθεί η εναλλακτική λύση της δημιουργίας σταθμού μετρό όχι στην πλατεία Εξαρχείων αλλά στην οδό Τοσίτσα. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «στο παρελθόν, και σε άλλες περιοχές υπήρχαν αντιδράσεις και τώρα αυτοί που τότε αντιδρούσαν έχουν μείνει χωρίς μετρό και “χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο”».
Κ. Καραμαλνής: «Προχωράμε αγνοώντας το πολιτικό κόστος»
Και συμπλήρωσε: «Ο σχεδιασμός της Γραμμής 4 είναι δεδομένος, είναι αυτός που παραλάβαμε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι δεδομένο ότι έτσι ακριβώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας έχει δώσει την οδηγία να προχωρήσουμε, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος».
«Το μετρό της Αθήνας παίρνει και πάλι μπρος» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών και σχολίασε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ένα έργο σταματημένο, με πολλά και σύνθετα προβλήματα, και είχε ένα στόχο: Να το ξεμπλοκάρει, ώστε μετά από 15 και πλέον χρόνια να μπει σε τροχιά υλοποίησης».
Ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης επισήμανε ότι «με τη Νέα Γραμμή 4, περιοχές βγαίνουν από την συγκοινωνιακή απομόνωση, περιουσίες αναβαθμίζονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση». Πρόσθεσε δε ότι η νέα γραμμή «δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 300.000 συμπολίτες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο. Και να αποσυμφορήσουν μας δρόμους, να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων και τη ποιότητα μας ζωής μας συνολικά».
Οι θέσεις των σταθμών
1. Άλσος Βεΐκου: Χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.
2. Γαλάτσι: Χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.
3. Ελικώνος: Χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.
4. Κυψέλη: Χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5. Δικαστήρια: Χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6. Αλεξάνδρας: Χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.
7. Εξάρχεια: Χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.
8. Ακαδημία: Χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.
9. Κολωνάκι: Χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.
10. Ευαγγελισμός: Χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11. Καισαριανή: Χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12. Πανεπιστημιούπολη: Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.
13. Ιλίσια: Χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.
14. Ζωγράφου: Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.
15.Γουδή: Χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.
ΣΥΡΙΖΑ: «Πανηγυρίζουν σαν να μπήκαν στους συρμούς»
Δεικτικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης στο Άλσος Βεΐκου.
«Δύο χρόνια μετά το “πάγωμα” της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, έργου δρομολογημένου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής πανηγυρίζουν σαν να μπήκαν ήδη στο μετρό από το Άλσος Βεΐκου και να βγήκαν στο Γουδί», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Παππάς και ο αν. τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης.
«Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες φιέστες, κρύβεται όμως μια πικρή αλήθεια: Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπογράψει το θάψιμο όλων των μεγάλων έργων υποδομής», ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Ελπίζουμε η Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί, όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε η Ν.Δ. να αντιληφθεί αυτό που λέμε εδώ και 24 μήνες για την ανάγκη επανεκκίνησης των μεγάλων έργων στη χώρα».
Διαβάστε επίσης; Γ. Πατούλης για Γραμμή 4: «Η Αττική γίνεται πιο λειτουργική για τους πολίτες»