Η «αριθμητική» του τσιγάρου
• 2 δις ευρώ ετησίως στοιχίζει στην Ελλάδα η νοσηλεία για ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.
• 15% μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα θα εξοικονομήσει, όπως υπολογίζεται, περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το ΕΣΥ.
• 1.000 ευρώ, περίπου, δαπανά τον χρόνο ένας μέσος καπνιστής στη χώρα μας για την προμήθεια τσιγάρων.
• 9% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από τη φορολογία καπνού, ήτοι 2,5 δις. ευρώ για το 2009.
• 10 λεπτά διάλειμμα για τσιγάρο ισοδυναμούν με 15 μέρες πληρωμένης άδειας, λένε οι επιχειρήσεις.
• 42% των Ελλήνων καπνίζουν, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2009. Τα πρωτεία έχουν οι άνδρες με 47% και ακολουθούν οι γυναίκες με 38%.
• 73% των μη καπνιστών συμφωνεί, με βάση πρόσφατη έρευνα της MRB, με τον διαχωρισμό των μαγαζιών σε καπνιζόντων και μη.
• 1 στους 3 καπνιστές, με βάση την ίδια έρευνα, δηλώνει ότι θα βγαίνει λιγότερο αν απαγορευτεί πλήρως το κάπνισμα.
• 4,7% των καπνιστών θα σταματούσε το τσιγάρο λόγω της απαγόρευσης, λέει η έρευνα της MRB.
• Από 50 έως 10.000 ευρώ κυμαίνονται τα πρόστιμα για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.
• 4.500 δημοτικοί αστυνομικοί, 500 ελεγκτές δημόσιας υγείας και 4.500 λιμενικοί πραγματοποιούν θεωρητικά τους ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου.
• Το 80% των προστίμων για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου θα πηγαίνει στους δήμους.
• 163.664 κλήσεις είχε δεχτεί μέχρι την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου η γραμμή ενημέρωσης 1142 του υπουργείου Υγείας. Εξ αυτών μόνο οι 3.066 αφορούσαν καταγγελίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία ή στις διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών.
• 6.500 έλεγχοι έχουν γίνει από τη Δημοτική Αστυνομία πανελλαδικά, ενώ έχουν διαπιστωθεί 900 παραβάσεις και έχουν δοθεί 150 πρόστιμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα από 1.9.10 έως 9.10.10 στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων).
• 640 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Επαγγελματιών που «έριξε» την πρόταση για την επαναφορά των σταχτοδοχείων και μάχεται τον αντικαπνιστικό νόμο και με ένδικα μέσα. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για 20% μείωση κύκλου εργασιών και προβλέπουν αρκετά «λουκέτα». Θα τους βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.scafebar.gr/
• 40% έπεσε ο τζίρος σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας στη Γαλλία μετά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων από το 2008. Κατά 2,6% αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα.
«Καταργεί» τον νόμο η ΠΟΕΣΕ
Σε κατάργηση του αντικαπνιστικού νόμου στην πράξη προχωρά η ΠΟΕΣΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) μετά την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στην ανοικτή συνέλευση της Ομοσπονδίας, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, για καθολική επαναφορά των σταχτοδοχείων στη θέση τους, από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, αν το υπουργείο Υγείας δεν προχωρούσε μέχρι το βράδυ της Κυριακής σε απόσυρση του νόμου.
Η ΠΟΕΣΕ προωθεί την ιδέα της τροποποίησης του νόμου προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ μεγάλης μερίδας επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Στην ίδια συνέλευση αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πάρουν θέση για το θέμα όλοι οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Η πρόταση για επαναφορά των σταχτοδοχείων προήλθε από το Συντονιστικό Επαγγελματιών, το οποίο συσπειρώνει 640 μέλη, επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ελλάδα, που θεωρούν την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ως «χαριστική βολή» σε μια αγορά που ασφυκτιά και επικαλούνται τη διεθνή εμπειρία της απαγόρευσης, που οδήγησε σε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20% και σε αρκετά «λουκέτα». Επιπλέον έχουν προσφύγει ήδη νομικά εναντίον του μέτρου, καθώς γεννά, όπως υποστηρίζουν, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για καταστήματα που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους, ενώ συνιστά, λένε, αυθαίρετη διάκριση εις βάρος των καπνιστών και στερεί από τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τη φυσιογνωμία των χώρων τους.
Τι απαντά το υπουργείο Υγείας; Η ηγεσία του δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το «αντάρτικο» της ΠΟΕΣΕ, στελέχη του όμως επιμένουν ότι ο νόμος θα τηρηθεί και όσοι κάνουν παραβάσεις, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση ότι ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έχει αφήσει ανοιχτό ένα «παραθυράκι» αλλαγών, καθώς παραδέχτηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα -πριν την απόφαση της ΠΟΕΣΕ- ότι υπάρχουν «περιθώρια παρεμβάσεων».
«Στόχος μας δεν είναι η ποινικοποίηση του καπνίσματος. Αλλά θέλουμε να κάνουμε και μια καμπάνια για να ξέρει ο κόσμος γιατί πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα», είχε δηλώσει τότε ο κ. Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας επίσης ότι η κατάσταση θα εκτιμηθεί και πάλι τον Δεκέμβριο και τότε θα αποτιμηθεί πλήρως το μέτρο.
Ενημέρωση για… αντικαπνιστές
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Αμαρουσίου ευρεία ενημέρωση των πολιτών για το κάπνισμα, σε σχετική εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.
Στόχος των εκδηλώσεων, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, είναι η ενημέρωση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, καθώς και για τους κινδύνους που διατρέχουν ως παθητικοί καπνιστές.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο 26ο και 29ο Δημοτικό Σχολείο Ολυμπιακού Χωριού για την πρόληψη κατά του καπνίσματος, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Φώφης Γεννηματά και τη συνδρομή της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), πλήθος γονέων και μέλη της σχολικής κοινότητας.