Νέα 24ωρη απεργία σήμερα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ στους δήμους, με εξαίρεση τις υπηρεσίες προνοίας. Το βράδυ συνεδριάζει εκ νέου το συνδικαλιστικό όργανο για να εξετάσει την περαιτέρω δράση. Στον δρόμο και οι δημοτικοί αστυνομικοί.
Η απόφαση για νέα απεργία ήρθε μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης, σε συμφωνία με την τρόικα, για ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Την απόφαση μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους.
Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα φύγουν άμεσα έως τα τέλη Ιουλίου 2.200 σχολικοί φύλακες και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνομικοί. Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, ενώ το 5% έως 10% των δημοτικών αστυνομικών θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες των δήμων και η πλειονότητα των υπολοίπων θα περάσουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Νέα συνάντηση με ΚΕΔΕ
Με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των διεθνών δανειστών της χώρας. Στόχος να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση των δημάρχων, υποστηρίζοντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι «προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι μπορούμε υπό τις συνθήκες. Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, δηλαδή τα οργανογράμματα, θα ήμασταν πιο δίκαιοι». Παράλληλα, ξεκαθάρισε και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «κριτήριο είναι πώς μπήκε στο Δημόσιο. Μέσω ΑΣΕΠ ή όχι; Είναι ένα κριτήριο δικαιοσύνης […] στόχος μας είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες».
Πάντως, από την πλευρά της η ΚΕΔΕ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να προβεί συλλογικά στην παράδοση των κλειδιών των δήμων, σε περίπτωση που τελικώς οι μετακινήσεις υπαλλήλων στερήσει τους ΟΤΑ από τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε ανεκτό επίπεδο…