– Θεσμοθετημένη Δομή Πολιτικής Προστασίας στον ΟΕΥ του.
– Στελέχωση της Δομής Πολιτικής Προστασίας με πυρήνες στη φάση ηρεμίας και πρόβλεψη ανάπτυξής της σταδιακά και πλήρως με την εξέλιξη της θεομηνίας.
– Σύσταση και διατήρηση Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας κατά Δήμο.
– Εξοπλισμό σε είδος και αριθμό ανάλογο με την θεομηνία και το εύρος που κατά κανόνα πλήττει την περιοχή του.
– Καλά Οργανωμένο και στελεχωμένο όταν απαιτείται ΚΕΠΙΧ
– Στολές και είδη ατομικής προστασίας των στελεχών, υπαλλήλων και εθελοντών
– Σύστημα Επικοινωνιών
– Σχεδίαση για κάθε θεομηνία
– Προβλέψεις για χώρους συγκέντρωσης , επιβίωσης
– Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκκενώσεως οικισμών και πόλεων
3. Κύριοι Άξονες Πολιτικής Προστασίας για τους Δήμους της Αττικής
Α. Πυρκαγιές
(1) Η Δασική Πυρκαγιά αντιμετωπίζεται ΠΡΙΝ ανάψει αφού όταν εκραγεί με τις συνθήκες που συνήθως εκρήγνυται αέρας 10 Μποφώρ δύσκολα ή καθόλου αντιμετωπίζεται.
– Καλή Σχεδίαση
(2) Πρόληψη:
– Καλή Διαχείριση των δασών ανύπαρκτη για πολλά χρόνια τώρα
– Επιτήρηση-Άμεση Επέμβαση ή Βάση
– Συντήρηση των δασικών δρόμων
– Συντήρηση στελέχωση επικοινωνία των πυροφυλακίων σε 24ωρη βάση
– Μόνιμα στελεχωμένο ΚΕΠΙΧ
– Δεξαμενές πλήρωσης Ε/Π ERISSON
– Κοπή των χόρτων παντού
– Περιπολίες στα δάση
– Διατήρηση ΟΛΩΝ των πυροσβεστικών μας μέσων εντός των Αστικών και Περιστατικών δασών με δείκτη επικινδυνότητας 4.
– Λειτουργία της γραμμής Παρατηρητήριο (Βλέπω-Αναφέρω)
– ΚΕΠΙΧ (αξιολογώ-Δίνω Εντολή)
– Όχημα εντός Δάσους (Εντοπίζω- Επεμβαίνω-Αναφέρω)
(3) Καταστολή: Ενίσχυση στη λειτουργία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος
Απόφαση-Υλοποίηση τυχόν εκκένωσης οικισμών
(4) Αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν
Κορμοδέματα-Κλαδοπλέγματα-Δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που δεν πρόκειται να λειτουργήσει η φυσική αναδάσωση εφ’όσον καίγονται για 2η και πλέον φορά.
Β. Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων
(1) Καλή προετοιμασία προσωπικού, εξοπλισμού, έγκαιρη επέμβαση (όχι αιφνιδιασμός)
(2) Συντήρηση διαθεσιμότητα εκχιονιστικών Μηχανημάτων (Λεπίδες-Αλατιέρες)
(3) Έγκαιρη προμήθεια ψηφίδας αλατιού ή θαλασσινού νερού
(4) Έλεγχο, συντήρηση καλή, ιδίως των οικολογικών αλατεριών (Διαθεσιμότητα σε σκούπες)
(5) Καλή Επιχειρησιακή σχεδίαση με προτεραιότητες
(6) Πλήρης Έλεγχος και συντονισμός των επιχειρήσεων από το ΚΕΠΙΧ με άριστο σύστημα επικοινωνιών.
Η αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι και αυτή μια επιχείρηση που για να μην αιφνιδιαστούμε πρέπει να έχουμε έγκαιρη και συνεχή μετεωρολογική ενημέρωση, καλή σχεδίαση και μηχανολογικό εξοπλισμό, εκπαιδευμένα στελέχη, έμπειρο ΚΕΠΙΧ και άριστες επικοινωνίες.
Είναι ανάγκη όμως εδώ να γνωρίζουμε ακόμα και τις παρακάτω λεπτομέρειες:
– Στη σχεδίασή μας πρέπει να έχουμε προτεραιότητες δρόμων με βάση την κύρια αποστολή μας που είναι να κρατήσουμε τις πόλεις μας ανοιχτές και τα μέσα μας είναι περιορισμένα.
– Το αλάτι ή η ψηφίδα πέφτει στο οδόστρωμα πριν το χιόνι να το στρώσει. Το αλάτι επάνω στο χιόνι που έπεσε ή στην παγωνιά πολύ λίγο έως καθόλου λειτουργεί.
– Τα εκχιονιστικά είναι ειδικά μηχανήματα και λίγα, ακινησία την ώρα της επιχείρησης μπορεί να μας οδηγήσει σε αποτυχία υλοποίησης της αποστολής μας.
– Η επιχείρηση είναι δύσκολη και το ατύχημα παραμονεύει (Καλό ατομικό εξοπλισμό για το προσωπικό).
– Διατήρηση στο ΚΕΠΙΧ Οχήματος Άμεσης Επέμβασης για ανθρωπιστική βοήθεια.
– Το αλάτι καταστρέφει τα μηχανήματα , καλό πλύσιμο και συντήρηση αμέσως μόλις τελειώσει η υλοποίηση της αποστολής εκχιονισμού.
– Εκχιονιστικά μέσα:
– Σύγχρονο εκχιονιστικό με μεγάλες δυνατότητες (φωτό V400)
– Μικρό εκχιονιστικό πόλεως(φωτό Navara)
– Μεγάλη 4 τόνη αλατιέρα (Αρπάγης)
– 2 1|2 τονη οικολογική αλατιέρα (εξήγηση λειτουργίας της) (του V)
– Μικρή αλατιέρα (του Navara)
Γ. Πλημμύρες:
Η χωροταξική διαμόρφωση του λεκανοπεδίου της Αττικής σε συνδυασμό και κυρίως με την τάση των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούν εξωραϊσμό του οικιστικού ιστού την υπογειοποίηση των ρεμάτων και την αλόγιστη δόμηση και της πλημμυρικής ζώνης που δεν είχε ακόμα θεσπιστεί, όπως επίσης αρκετές φορές ο μη καθαρισμός των ρεμάτων και των έργων απορροής των ομβρίων του οικιστικού ιστού, έχουν ως συνέπεια την δημιουργία «καταστρεπτικών πλημμυρικών φαινομένων»
Ο ρόλος μας, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι και εδώ βασικός και δυτός στην προετοιμασία των περιοχών μας που είναι σε γενικές γραμμές γνωστές και απειλούνται να πληγούν και δυστυχώς στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν