Οι Δήμοι απαιτείται να :
α. Έχουν σαφή και εμπεριστατωμένη σχεδίαση των περιοχών που πλήττονται εντός της Ζώνης ευθύνης τους.
β. Συνεχή και καθημερινό έλεγχο των συστημάτων απορροής ομβρίων υδάτων των περιοχών αυτών.
γ. Συνεχή όχληση της περιφέρειας για καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής.
δ. Δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και εκκένωσης αν απαιτείται του πληθυσμού της περιοχής που πρόκειται να πληγεί η πλήττεται.
ε. Επαρκή καλοσυντηρημένο και λειτουργούντα κατάλληλο Μηχανολογικό Εξοπλισμό και κατάλληλο ατομικό εξοπλισμό ένδυσης των στελεχών τους
στ. Συνεχή Διοίκηση και έλεγχο των επιχειρήσεων στο χώρο έκρηξης και εξέλιξης της θεομηνίας.
Δ. Σεισμοί
Εδώ αγαπητοί μου Συνάδελφοι ο αιφνιδιασμός είναι όλες σχεδόν τις φορές και το εύρος της καταστροφής ανάλογα με την πειθαρχία της κοινωνίας στην εκτέλεση των κατασκευών της σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό και την εκπαίδευση των μελών της σε όλες τις ηλικίες και δομές στο τρόπο αντίδρασής τους.
Η αυτοδιοίκηση έχει ρόλο σοβαρό:
– Στην προετοιμασία της κοινωνίας και την εκπαίδευσή της να αντιδράσει σωστά σε ένα σεισμό
– Στην οργάνωση άμεσα των χώρων που θα στηρίξουν αρχικά τους πληγέντες και θα τους εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους (περιοχές υποδοχής πληγέντων)
– Την εξασφάλιση της Διοίκησης με ΚΕΠΙΧ-Καλές Επικοινωνίες και Εθελοντές στην φάση της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.
Ε. Λοιπές Θεομηνίες
Σήμερα η κοινωνία μπορεί να πληγεί και από ένα άλλο σωρό θεομηνιών που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ο Δήμος να είναι στη πρώτη γραμμή με :
– Δομές
– Προσωπικό Εκπαιδευμένο
– Εθελοντισμό Εκπαιδευμένο
– ΚΕΠΙΧ
– Επικοινωνίες
– Σχεδίαση (Ευέλικτη)
– Εξοπλισμό (ατομικό και εξειδικευμένο)
– Διοίκηση με γνώση και συνέπεια.
4. Οι Δήμοι της ΠΕΔΑ – Προτεραιότητες Πολιτικής Προστασίας
α. Χάρτης με Όρια Δήμων (Φωτό)
β. Προτεραιότητες Πολιτικής Προστασίας
Αν παρατηρήσουμε το Χάρτη Διάταξης των Δήμων της Αττικής και κυρίως της ανάπτυξης της ζώνης ευθύνης τους, θα δούμε ότι εκτός της περίπτωσης του Σεισμού για τον οποίο όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες πιθανότητες για τις άλλες τρεις (3) βασικές θεομηνίες Πυρκαγιές (Δασικές)-Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων και πλημμύρες φαίνεται να είναι όπως παρακάτω:
– Ορεινοί Δήμοι όσοι αναπτύσσονται στα γύρω από το λεκανοπέδιο όρη της Αττικής με οικιστικό ιστό πάνω από τα 300m αντιμετωπίζουν κατά κανόνα τις θεομηνίες των Πυρκαγιών και των Χιονοπτώσεων και λιγότερο έως καθόλου των πλημμυρών.
– Δήμοι με μεγάλες δασικές εκτάσεις εντός και πέριξ του οικιστικού τους Ιστού ανεξαρτήτως υψομέτρου ανάπτυξης του οικιστικού τους ιστού, αντιμετωπίζουν ως πρώτη και κύρια απειλή την θεομηνία από πυρκαγιά και στην συνέχεια από σεισμούς, Πλημμύρες, Χιονοπτώσεις.
– Τέλος Δήμοι παράκτιων και παραρεμάτιων περιοχών αντιμετωπίζουν ως πρώτη απειλή θεομηνίας την πλημμύρα και οργανώνονται κατ’αρχήν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Γενικά εκτιμώ ότι τα χρόνια έχουν αποδείξει σε κάθε Δήμο της Αττικής το είδος της πρώτης απειλής θεομηνίας και ήδη έχουν δρομολογήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του να εξοπλιστούν, εκπαιδευτούν και λειτουργήσουν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης σε πρώτη προτεραιότητα της απειλής αυτής.
5. Σύνδεσμοι
Στην Αττική την τελευταία 20ετία λειτουργούν κυρίως ως Φορείς Πολιτικής Προστασίας
– Για το Πεντελικό ο ΣΠΑΠ
– Για τον Υμηττό ο ΣΠΑΥ
– Για την Πάρνηθα ο ΣΥΝΠΑ και
– Για την Δυτική Αττική ο ΑΣΔΑ