Μήνυμα ότι οι Δήμοι θα συγκρουστούν με την κυβέρνηση αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους, έστειλε ο Γ. Πατούλης με την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, μετά από 34 ώρες ολομέλειας, 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων και συμμετοχή 2.000 παρατηρητών και 380 συνέδρων.
Κλείνοντας τις εργασίες, ο Γ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού έστειλαν ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές. Δυστυχώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Συνέδριο, όταν είδαν ότι η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε με τη θέση υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να αποδιοργανώσουν το συνέδριο. Όμως δεν τα κατάφεραν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Μετά από αυτό το πετυχημένο Συνέδριο, η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά για τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού και την οικονομική της αυτοτέλεια».
Με τις παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση», «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Συντονισμός Αιρετών» να απέχουν από την διαδικασία διαμόρφωσης και ψήφισης των κεντρικών θέσεων της ΚΕΔΕ, οι σύνεδροι υπερψήφισαν κατά πλειοψηφία, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
– Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
– Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
– Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
– Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
– Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης αποχώρησης από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
– Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας αποτελεί τον οδηγό για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο».
Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το 2017 θα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια χρονιά διεκδικήσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές».
Σημαντικές διεθνείς και εγχώριες συμμετοχές
Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική.
Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler–Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier.
Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από υπουργικά στελέχη, τα οποία προσδιόρισαν τις θέσεις και τις πολιτικές που προγραμματίζουν, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας του πουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο πρώην γ.γ. Ν. Κανελλόπουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν σε νομικό επίπεδο προκειμένου να επιλύονται εξωδικαστικά υποθέσεις που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.
Τις πολιτικές θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον του θεσμού διατύπωσαν, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Ν.Δ, η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το ΠΟΤΑΜΙ, ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρόεδρος της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελής, εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο Γιάννης Μοίρας, γραμματέας ΑΝ.ΕΛ..
Τις θέσεις τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν στο συνέδριο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν από τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, από δημάρχους, καθώς και από δημοτικούς συμβούλους.
Να σημειωθεί ότι στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο υπήρξαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και ομοσπονδιών. Μεταξύ άλλων του Πρόεδρου του ΣΕΤΕ, του Προέδρου του Δικτύου ΦΟΔΣΑ, του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, εκπροσώπου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας, αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Αναπήρων, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΠΟΕ και ΠΟΠ ΟΤΑ.
Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ειδικό θεματικό Συνέδριο για τις θεσμικές αλλαγές που έγινε στο Βόλο καθώς και το ειδικό θεματικό συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική το οποίο οργανώθηκε στη Σάμο. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των θέσεων της ΚΕΔΕ έχει ως επιστημονικός βραχίονας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των δήμων, υποστηρικτικό έχει η ΠΕΤΑ Α.Ε..
Εκτός από τα θεματικά συνέδρια υπήρξε συστηματική δουλεία και από τις ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην ΚΕΔΕ.