Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 06/12/2024
Η εκδήλωση που έφερε αιρετούς και πολίτες στο Δημαρχείο την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να παρουσιαστεί με τη γλώσσα των αριθμών (η οποία είθισται να λέγεται ότι δεν ψεύδεται), η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου και η εξέλιξή της τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι λογικό να έχει συζητηθεί πολύ αυτές τις ημέρες.
Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που παρουσίασε ο βασικός ομιλητής της βραδιάς, ο τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Βενιέρης (χρησιμοποιώντας δημοσιευμένα στοιχεία για το διάστημα 2018-2022 και στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών που έχουν οριστικοποιηθεί) μόνο ρόδινο δεν προαναγγέλλουν το οικονομικό μέλλον του Δήμου.
«Ο Δήμος τρώει τις σάρκες του» ήταν μια έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιέρης και σίγουρα ανησύχησε πολλούς. «Ο Δήμος δεν έχει την αίγλη των παλαιότερων χρόνων», ήταν τα λόγια του δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά.
Και σαν συμπέρασμα, ο τέως πρύτανης σημείωσε ότι ο Δήμος πρέπει να επανεξετάσει το θέμα των εσόδων και της περιουσίας του, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προς όφελος των πολιτών.
Ένας από τους τρόπους που μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του ο Δήμος, είναι και η αύξηση των δημοτικών τελών. Συζητώντας αυτό το ενδεχόμενο, με φίλη, δημότη της Κηφισιάς, εισέπραξα την… οργή της. «Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα;» με ρώτησε. Και συνέχισε: «Δηλαδή θα πάρουμε το επίδομα της ΔΕΗ ή της θέρμανσης και θα το δώσουμε πίσω για να πληρώσουμε τα τέλη καθαριότητας και… ηλεκτροφωτισμού; Δεν είναι κοροϊδία αυτό;»
Η συνομιλήτριά μου, εξέφρασε δε το εξής παράπονο. «Δεν είμαστε όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς πλούσιοι, ή με τέλος πάντων ένα τέτοιο εισόδημα που μας επιτρέπει να μην αγχωνόμαστε, όταν βλέπουμε κάποια αύξηση να μας… περιμένει στη γωνία. Από άδειες τσέπες θα ζητήσουν χρήματα».
Κι έριξε την εξής ιδέα… «Γιατί να μην αυξηθούν τα τέλη σε όλες αυτές τις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Κηφισιά; Εταιρείες με μεγάλο τζίρο, πολυεθνικές ή και ελληνικές που έχουν την οικονομική άνεση να απορροφήσουν μια τέτοια αύξηση. Κι έτσι να μείνουν οι πολίτες, οι κάτοικοι του Δήμου αλώβητοι από μια αύξηση, η οποία μόνο βάρος μπορεί να προσθέσει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό;»
Εμείς οι δύο, που συζητούσαμε το βράδυ της Τετάρτης για αυτό το θέμα, ειδικοί στα οικονομικά δεν είμαστε. Και σίγουρα δεν γνωρίζουμε το πως διοικείται ένας δήμος όπως το γνωρίζουν αυτοί που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε αυτές τις θέσεις. Όμως η πρόταση της συνομιλήτριάς μου, δεν φαίνεται να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.