Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 17/11/2023
Τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχολούμαστε, θα είναι η βία κατά των γυναικών.
Όχι δεν έχω το χάρισμα να βλέπω μπροστά κι εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην υπάρξει εν τω μεταξύ νέο κρούσμα βίας, να μην διαβάσουμε για μια ακόμα περίπτωση ξυλοδαρμού, βασανισμού ή δολοφονίας γυναίκας. Απλά, η 25η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Και ως είθισται στις περιπτώσεις των Διεθνών και Παγκόσμιων Ημερών, το βλέμμα θα στραφεί στο εν λόγω θέμα -μάστιγα το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί-.
Ημερίδες, ομιλίες, ρεπορτάζ, αφιερώματα, θα επιχειρήσουν και πάλι να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου σε ένα φαινόμενο που πονάει όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία.
Στις γειτονιές μας, τόσο ο Δήμος Κηφισιάς όσο και ο Δήμος Διονύσου, δεν ξεχνούν αυτή την ημέρα και συνηθίζουν να προσφέρουν στους πολίτες, συζητήσεις, εκθέσεις, θεατρικά έργα, μέσα στο πλαίσιο της «μάχης» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών, τοπικών και ευρύτερων, είναι να αρχίσει ο διάλογος, με την ελπίδα ότι η ενημέρωση που έρχεται μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, θα εκπαιδεύσει και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, την εξάλειψη του φρικτού αυτού φαινομένου.
Η τελευταία όμως έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δείχνει ότι δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από αυτό και ότι η προκατάληψη κατά των γυναικών είναι τόσο εδραιωμένη όσο ήταν πριν από μια δεκαετία.
Αναλυτικότερα, εννέα στους 10 ανθρώπους όλων των φύλων έχουν προκατάληψη κατά των γυναικών, σύμφωνα με τον Δείκτη Κοινωνικών Προτύπων Φύλου (UNDP). Οι μισοί άνθρωποι σε 80 χώρες πιστεύουν ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες, το 40% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων και το ένα τέταρτο πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο οι άνδρες να χτυπούν τις γυναίκες τους.
Σε μία περσινή σχετική εκδήλωση, η δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ Αγγελική Παπάζογλου, είχε αναφερθεί στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Είχε τονίσει ότι αυτή βρίσκεται εδώ όλες τις ημέρες του χρόνου και απλώνεται σαν μία σκιώδης πανδημία, θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των γυναικών, την ίδια την υπόστασή τους και σε ακραίες περιπτώσεις τις πλήττει θανάσιμα.
Πόσο βαθιά άραγε πρέπει να σκάψει κανείς για να βρει και να ξεριζώσει αυτό το κακό; Πόσες τέτοιες Διεθνείς Ημέρες πρέπει να περάσουν για να… εξαλειφθεί πραγματικά;