Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 04/05/2023
Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Μαϊου και θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου) και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι καλούνται να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του περσινού καλοκαιριού, όταν σε ένα από τα 15 λιγότερο ακραία θερμά καλοκαίρια συνολικά για τη χώρα μας τα τελευταία 42 χρόνια κάηκαν συνολικά 200.000 στρέμματα.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο στις αρχές Απριλίου με αντικείμενο την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας, αποφασίστηκε «όπως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι επιταχύνουν τις ενέργειες και δράσεις τους σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας».
Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση και τι απαιτείται να γίνει ώστε να περιοριστούν οι δασικές πυργκαγιές που καταστρέφουν τους λίγους πνεύμονες πρασίνου που μας έχουν απομείνει, ένας εκ των οποίων είναι το «ταλαίπωρο» Πεντελικό βουνό.
Εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα, φέτος οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι (14.168 έναντι 14.616 το 2022). Ωστόσο, οι εποχικοί πυροσβέστες που θα συμβάλλουν και φέτος είναι 2.500 . Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος εκ των οποίων οι 900 πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος το 2023.
Σε επίπεδο Συνδέσμων Δήμων άρχισαν επιτέλους να γίνονται να αυτονόητα από πλευράς κεντρικής εξουσίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος αλλά και από το ρεπορτάζ που προέκυψε μετά το (καθιερωμένο) ραντεβού του με τον Στέλιο Πέτσα, φέτος θα είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που στον κρατικό προϋπολογισμό θα υπάρξει αύξηση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που αφορούν την πυροπροστασία των Δήμων.
Ένα δεύτερο πάγιο αίτημα των Συνδέσμων βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, καθώς μετά από πάρα πολλά χρόνια οι εποχικοί «τετραμηνίτες» θα δουν τη σύμβασή τους να αυξάνεται κατά ένα μήνα ώστε να καλύπτει σχεδόν το σύνολο της αντιπυρικής περιόδου.
Οι ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας δεν τελειώνουν ποτέ. Η κλιματική κρίση στην οποία αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σημείωμα αυτής εδώ της στήλης απαιτεί εγρήγορση και ενέργειες υπό την μορφή του κατεπείγοντος.
Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στο κράτος, την Περιφέρεια ή τους κατά τόπου Δήμους αλλά και σε όλους μας, που οφείλουμε να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες-συστάσεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση αλλά και τους συνανθρώπους μας.
Η Πυροσβεστική, λοιπόν, μας καλεί να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή αποφεύτοντας οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Όσοι υποτιμούν αυτήν την οδηγία, ας θυμηθούν πως ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στο Μάτι το 2018.
Γιατί οι λέξεις «ατομική ευθύνη» δεν είναι πάντοτε μια ενοχλητική «καραμέλα» που το επιτελικό κράτος επιστρατεύει κάθε φορά που καλείται να διαχειριστεί μια κρίση. Ας πράξουμε, λοιπόν, κι εμείς τα αυτονόητα με τη ευχή να έχουμε μια ήρεμη και ανέφελη αντιπυρική περίοδο…