Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, οι πρώτες ενδείξεις από την ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ στον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας μάλλον επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς που η ΑΜΑΡΥΣΙΑ και είχε αναδείξει και είχε υποβάλει στους ιθύνοντες της Αττικό Μετρό Α.Ε. Από την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η τιμολόγηση, ο χώρος είναι συνήθως μισογεμάτος και, όπως άπαντες είχαν προβλέψει, στους γύρω δρόμους επικρατεί… πανικός για μια θέση πάρκινγκ, ενώ πολύ ανύποπτοι οδηγοί που ακόμη θεωρούσαν τον χώρο ως δωρεάν, όταν βλέπουν ότι πλέον λειτουργεί επί πληρωμή, κάνουν αναστροφή και αναζητούν κι εκείνοι παρκάρισμα στη γύρω περιοχή. Το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες εξετάζουν ακόμη και την αναθεώρηση προς τα κάτω του τιμολογίου, αποτελεί σαφή ένδειξη προβληματισμού.
Την ίδια στιγμή, στο πάρκινγκ Πλατάνου στο κέντρο της Κηφισιάς, η εικόνα είναι περίπου η ίδια. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, αφού ο υπόγειος χώρος πάρκινγκ σκεπάστηκε και πάλι με πλατεία, επομένως δεν υπήρξε κάποια δραματική αλλαγή στην καθημερινή εικόνα της «καρδιάς» της πόλης. Αλλά και πάλι, στην πράξη αποδεικνύεται ότι η επιλογή για χρήση υπόγειου πάρκινγκ έναντι αντιτίμου δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των οδηγών. Και μοιραία η κουβέντα οδηγείται στο υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης στο Μαρούσι. Εκεί που και το ανάγλυφο της περιοχής άλλαξε άρδην και προβλήματα στην ανάπλαση της πλατείας υπάρχουν και «φωνές» που κάνουν λόγο για «τσιμεντοποίηση» του χώρου ακούγονται. Και σε όλα αυτά προστίθεται η μελλοντική δραματική παρέμβαση και σε κάποια από τις παρακείμενες πλατείες, προκειμένου να φτάσει η πολυαναμενόμενη «Γραμμή 4» του μετρό.
Και το ερώτημα είναι το εξής: Εφόσον τα δείγματα γραφής των άλλων προσπαθειών για ιδιωτικό πάρκινγκ δεν δείχνουν να στέφονται με το μάξιμουμ των προσδοκιών και μάλιστα δίχως να έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ανάγλυφο της περιοχής τους, ποια θα είναι η τύχη του πάρκινγκ στο Μαρούσι; Γιατί εκεί οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού ο μέσος πολίτης θα πρέπει να πειστεί ότι η «ανατίναξη» του κέντρου της πόλης του «άξιζε τον κόπο». Την ίδια στιγμή, αναρωτιέται κανείς τι θα συμβαίνει καθημερινά στο κέντρο και τους γύρω δρόμους, εφόσον τεθεί σε ισχύ και η ελεγχόμενη στάθμευση που θέλει να εφαρμόσει η τωρινή (και μελλοντικά… απερχόμενη) δημοτική Αρχή. Το θέμα φυσικά αποτελεί μια «καυτή πατάτα», την πιο «καυτή» των τελευταίων 15 ετών για το Μαρούσι, το οποίο θα κληθεί να χειριστεί η επόμενη διοίκηση.