Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 02/07/2025
«Έχοντας ήδη απελπιστεί με την κατάσταση στα πεζοδρόμια και τις πατέντες για να περάσω από διαβάσεις, οι οποίες είναι συνήθως κατειλημμένες από παρκαρισμένα οχήματα, φτάνω σε κάποιον πολυπόθητο ανοιχτό χώρο της Αγίας Παρασκευής. Έχω κάνει ήδη την καρδιά μου πέτρα, γιατί χώρο πρασίνου εννοούμε δύο δέντρα και πέντε πλάκες. Όμως, ακόμα και να ρίξεις τον πήχη, έχεις ένα παιδί…».
Με αυτά τα λόγια μία 35χρονη κάτοικος και μητέρα στην Αγία Παρασκευή περιέγραψε, πριν από λίγους μήνες, την αγωνιώδη αναζήτηση ενός καθαρού και φροντισμένου χώρου στην πόλη. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, να αλλάξει Δήμο για να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να παίξει ο γιος της, καταφεύγοντας στον Χολαργό και το Χαλάνδρι. «Σκεφτόμουν ποια είναι η διέξοδός μας; Οπότε, αναγκάζομαι και παίρνω το αυτοκίνητο για να πάω αλλού», ανέφερε.
Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής -όπως και των περισσότερων πόλεων του Λεκανοπεδίου- ζητούν εύλογα μια καθημερινότητα ανθρώπινη, με ελεύθερους χώρους για να παίρνουν ανάσα. Ιδίως οι -όχι και πολύ μακρινές- μέρες των καραντινών απέδειξαν πόση ανάγκη έχουν οι πολίτες τις ανοικτές υποδομές, δίπλα στο πράσινο και μακριά από τα «κουτάκια» σπιτιών και καταστημάτων. Κι όλα αυτά, σε ένα προάστιο που με τον Υμηττό στην… πλάτη αλλά και τα προβλήματα στον ανεκτίμητο αυτό «πνεύμονα» (που έχουμε αναφέρει επανειλημμένα μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ).
Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η Αγία Παρασκευή έχει δύο αναβαθμισμένες πλατείες και επιπλέον παιδικές χαρές. Ωστόσο, παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» της εκκρεμούς έκτασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το παράδειγμα «ασφυξίας» από την εμπορική χρήση στην οδό Κοραή.
Σε μία συγκυρία, μάλιστα, που το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι πανελλαδικά το 77% των καταστημάτων καταπατά δημόσιους χώρους (δείτε ΕΔΩ), η δημοτική Αρχή αποφάσισε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε έκταση 75 τετραγωνικών μέτρων πάνω στο γκαζόν του κοινόχρηστου τριγώνου των οδών Αγίας Τριάδος, Ψαρών & Απόλλωνος.
Όπως επιβεβαίωσε κι η μητέρα που προαναφέρθηκε, πλατείες και πάρκα χρειάζεται να είναι ζωντανές «γωνιές», με χρήση όλη την ημέρα, όπου θα καταφεύγουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Εξάλλου, είναι αναγκαία η άνεση όχι μόνο χώρου αλλά και επιλογής όσων δεν θέλουν – αδυνατούν να δώσουν 5, 10 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) σε καφέ ή εστιατόριο.
Υ.Γ. Βέβαια, για κάποιους συμπολίτες δεν μπορεί ο δημόσιος χώρος να γίνεται η επέκταση του… προσωπικού τους σαλονιού. Γόπες, πλαστικά ποτήρια καφέ και περιττώματα σκύλων σε πολλά σημεία της Αγίας Παρασκευής καλά κρατούν.