«Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω του αριθμού των γεννήσεων» σχολίαζε στο «Χ» (πρώην Twitter) τον περασμένο Απρίλιο ο Έλον Μασκ, ρίχνοντας τα φώτα σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της χώρας μας.
Και μπορεί το άρθρο που κοινοποίησε ο 53χρονος δισεκατομμυριούχος προς επίρρωση των λεγομένων του να είχε ως πηγή του μια ιστοσελίδα αμφιβόλου περιεχομένου (το thepeoplesvoice.tv έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διασπορά fake news) όμως ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το «καμπανάκι» για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει χτυπήσει τόσο δυνατά ώστε να ακουστεί και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας που πιθανότατα κάποτε έσφυζε από ζωή και νιάτα και πλέον παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης.
Πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που περιελάμβανε μέτρα στήριξης για ενίσχυση της οικογένειας, όπως ενίσχυση των επιδομάτων για νέους γονείς, σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων και δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών.
Και πώς θα μπορούσε από την πρωθυπουργική ατζέντα να απουσιάζει ένα τόσο οξύ πρόβλημα που έχει να κάνει με τον μετασχηματισμό της πυραμίδας του πληθυσμού της χώρας όταν τα στοιχεία είναι τόσο απειλητικά με τη μείωση του πληθυσμού της Επικράτειας (βάσει της απογραφής του 2021) να ανέρχεται σε 332.710 άτομα σε σχέση με την απογραφή του 2011;
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1962 σε κάθε γυναίκα της χώρας μας αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις, το 1982 η αναλογία είχε πέσει στις 2,10, ενώ μπαίνοντας στην Ευρωζώνη το ποσοστό των γεννήσεων κατρακύλησε στο 1,32. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ έως το 2062 δεν αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 1,5. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη – είμαστε και επίσημα μια γηραιά χώρα εντός της «Γηραιάς Ηπείρου»!
Στις γειτονιές μας, οι αριθμοί είναι εξίσου ανησυχητικοί – ενδεικτικοί ενός προβλήματος που γιγαντώνεται και απειλεί να επηρεάσει και τις επόμενες γενιές.
Στον Δήμο Βριλησσίων οι γεννήσεις έχουν μειωθεί περίπου 30% τα τελευταία τρία χρόνια (από 315 το 2021 έπεσαν στις 242 το 2023), ενώ στον Δήμο Πεντέλης λίγο πριν το πρώτο κουδούνι που ήχησε χθες, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στις σχολικές μονάδες της πόλης (εξαιτίας και του χαμηλού αριθμού των εγγραφών στα παιδιά της Α’ Δημοτικού) άγγιζαν τις 10 (παρεμπιπτόντως, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων σχολείων του Δήμου. Στην Πεντέλη άραγε μπορεί να γίνει το ίδιο;)
Και εάν οι πυρόπληκτοι Δήμοι Πεντέλης και Βριλησσίων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου κηρύχθηκαν σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» τότε για το χρόνιο και μείζον δημογραφικό πρόβλημα, σε ανάλογη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» έπρεπε να κηρυχθούν οι περισσότεροι από τους 332 Δήμους της χώρας!