Γράφει ο Μάνος Χρυσός – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Λυκόβρυση – Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο 29/04/25
Υπό το βάρος της στεγαστικής κρίσης που πλήττει εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, είχαμε την κυβέρνηση να ενεργοποιεί για πρώτη φορά ένα νέο μόνιμο μέτρο – όπως λέει – επιστροφής ενοικίου. Η εξαγγελία αυτή έφερε με το καλημέρα στο προσκήνιο ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με το ποιοι ή μάλλον πόσοι δηλώνουν το ακριβές αντίτιμο του ενοικίου, αφού είναι δεδομένο ότι στην πλειοψηφία του οι δηλώσεις των ενοικίων στην εφορία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς.
Το γεγονός αυτό βέβαια έχει τη βάση του στο γεγονός ότι αυτός που πληρώνει ενοίκιο δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή σε αντίθεση με αυτόν που εισπράττει, ο οποίος φορολογείται και μάλιστα υψηλά. Έτσι μοιραία χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η «συνδιαλλαγή» , άλλο να δηλώνουμε άλλο να πληρώνουμε.
Η ψαλίδα αυτή αρχικά πήγε να καλυφθεί με την καταβολή των ενοικίων μόνο ηλεκτρονικά, μια προσπάθεια που όμως από μόνο της δεν αρκούσε, έτσι μοιραία επιστρατεύτηκε το μέτρο της «επιστροφής του ενοικίου», σε μια προσπάθεια να απαιτούν πλέον οι ενοικιαστές να δηλώνεται κανονικά το ενοίκιο.
Σκέφτηκαν λοιπόν στην κυβέρνηση ότι αυτό το «800άρι» θα γυρίσει πίσω στα ταμεία, με την αύξηση, των δηλωθέντων ενοικίων που όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στα 255 ευρώ τον μήνα.
Το νέο μέτρο προβλέπει την επιστροφή του 1/12 του ενοικίου (έως 800 ευρώ), πράγμα που σημαίνει ότι για τα δηλωμένα 255 ευρώ, ο ενοικιαστής θα λαμβάνει μόλις 21,25 ευρώ τον μήνα. Την ώρα που πληρώνει, στην πράξη, τριπλάσιο ποσό, η επιδότηση είναι συμβολική – και σε καμία περίπτωση ουσιαστική στήριξη, εκτός αν υπάρξει εκ νέου συμφωνία κάτω από το τραπέζι, μέρος της «επιδότησης» να καλύπτει ο ιδιοκτήτης μειώνοντας τα «μαύρα» που εισπράττει.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα – κάτι έχει ακουστεί – είναι να μειωθεί η φορολογήσει των ενοικίων, η οποία να ξεκινάει πιο χαμηλά από το 15% που ισχύει σήμερα, με την δημιουργία μιας κλίμακας που να αρχίζει από το 5% και να ανεβαίνει.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι μεγάλο θέμα είναι και το χαμηλό διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών, αλλά και η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, παράλληλα με την διατήρηση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που έχουν ωθήσει τις τιμές ενοικίασης σε επίπεδα απαγορευτικά για τον μέσο Έλληνα.
Με αυτά τα δεδομένα, το μέτρο της επιδότησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά ίσως και να το διογκώνει…