«Κομβική» χαρακτήρισε τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο, παρουσία χιλιάδων αυτοδοικητικών από όλη τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε λόγο για το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την «επανεκκίνηση» της Αυτοδιοίκησης – λέξη με ξεχωριστή σημειολογία και στην οποία θα επανέλθουμε.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια οι Δήμοι της χώρας έχουν περάσει με επιτυχία πολλά δύσκολα και κρίσιμα κρασ-τεστ.
H δημοσιονομική ασφυξία που προκάλεσε (και) στους ΟΤΑ η περίοδος των μνημονίων, η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που ακολούθησε, η υποστελέχωση που ως πρόβλημα έχει παγιωθεί, το σαθρό εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019…
Οι «μπανανόφλουδες» που έριξε το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση δεν ήταν λίγες. Παρά τις ελλείψεις σε μέσα, πόρους και προσωπικό, οι τοπικές κοινωνίες έμειναν όρθιες, βασισμένες, μεταξύ άλλων, και στην έννοια του εθελοντισμού.
Καλός και «άγιος» ως έννοια ο εθελοντισμός αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο βατήρα για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης. Βλέπετε, ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό, αλλά κάτι που στηρίζεται στην αυτοδιάθεση και την αυτόβουλη συμμετοχή κάθε ενεργού πολίτη. Για την πραγματική επανεκκίνηση απαιτούνται νέα ψηφιακά εργαλεία, πόροι και στελέχωση υπηρεσιών που «αραχνιάζουν» κάθε φορά που ένας εργαζόμενος συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται.
Και ας έρθουμε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα…
Εδώ και ένα χρόνο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προαναγγείλει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας deiktesota.gov.gr. από την οποία οι δημότες θα μπορούν να αντλούν χρήσιμα δεδομένα για τη λειτουργία του Δήμου τους.
Κρίσιμες ερωτήσεις διαχείρισης της καθημερινότητας όπως «πόσοι κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν στον Δήμο μου;», «ποια είναι η αναλυτική οικονομική κατάσταση του Δήμου;», «πού καταλήγουν τα χρήματα που πληρώνω για τα δημοτική τέλη;» θα απαντώνται στην εν λόγω πλατφόρμα που οργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, για παράδειγμα, μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να πληροφορηθούν ανά πάσα στιγμή πόσα λεφτά υπάρχουν στο ταμείο και πόσα έχουν διατεθεί για τον σκοπό τον οποίο το 2007 δημιουργήθηκε το ανταποδοτικό τέλος «0,50».
Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τους δημότες και τους τοπικούς άρχοντες αλλά και για την ενίσχυση των ταμείων των Δήμων, αφού ο κατάλογος των δεδομένων που θα μπορούν να αντληθούν θα είναι τόσο μεγάλος που ουσιαστικά αυτά θα καταδεικνύουν τους τομείς που ένας Δήμος πρέπει να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις (π.χ. ασφαλτοστρώσεις ή δημιουργία 3ου Λυκείου στα Βριλήσσια).
Παράλληλα, η δουλειά των δημοτικών Αρχών θα επιβρεβεύεται εν τοις πράγμασι, καθώς θα θεσμοθετηθούν χρηματικά βραβεία για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Το ξαναλέμε, λοιπόν, για να το ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι: καλός ο εθελοντισμός αλλά για την πραγματική επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης χρειάζονται ψηφιακά εργαλεία, διαφάνεια και συμμετοχή των δημοτών.