Καθώς οι πρόσφατες Ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους πολιτικών και δηµοσκόπων για δραµατικά µεγάλο ποσοστό αποχής και καθώς για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας οι συµµετέχοντες ήταν λιγότεροι από εκείνους που απείχαν, αξίζει κανείς να αναρωτηθεί µήπως τελικά το µαρξιστικό «τσιτάτο» που ισχυρίζεται ότι εάν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσµο θα ήταν παράνοµες, αγγίζει τελικά περισσότερους συµπατριώτες µας απ’ όσους νοµίζαµε.
Είναι η συλλήβδην απαξίωση θεσµών και προσώπων ο λόγος της τροµακτικής αποχής; Μήπως η κόπωση από τις αλλεπάλληλες κάλπες των τελευταίων µηνών; Ή µήπως η έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής πρότασης και η έκδηλη έλλειψη των αντιπολιτευτικών δυνάµεων να αρθρώσουν πολιτικό λόγο;
Όποιος και αν είναι ο λόγος (ή καλύτερα οι λόγοι) της αποχής , τα νούµερα είναι απογοητευτικά… Στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία συµµετείχαν µόλις 3,9 εκατοµµύρια πολίτες σε σύνολο 9,6 εκατοµµυρίων εγγεγραµµένων µε την αποχή να αναδεικνύεται η µεγάλη νικήτρια των εκλογών.
∆υστυχώς, είναι εύκολο να ξεχνάµε πόσο επηρεάζεται η ζωή µας από το αποτέλεσµα των ευρωπαϊκών εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόµους που µας αφορούν όλους. Η ατζέντα της ΕΕ εστιάζει σε µείζονα θέµατα της καθηµερινότητας, όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια, η µετανάστευση, οι κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώµατα των καταναλωτών, η οικονοµία, το Κράτος ∆ικαίου…
Όσοι επέλεξαν την αποχή έκαναν τη χειρότερη δυνατή επιλογή για τους ίδιους, τη χώρα τους αλλά και (σε τοπικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο) για την ίδια τους την πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό -όσο και διαφωτιστικό- το ποστάρισµα της ∆ήµητρας Κεχαγιά λίγη ώρα µετά το άνοιγµα των καλπών την περασµένη Κυριακή.
Μεταξύ άλλων, η πρώην δήµαρχος Πεντέλης, η οποία ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της θητείας της κλήθηκε να διεκδικήσει ή να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε τα εξής:
«Η ψήφος µας στις ευρωεκλογές είναι το µέσο µε το οποίο µπορούµε να επηρεάσουµε τις αποφάσεις που λαµβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που επηρεάζουν άµεσα την καθηµερινότητά µας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν ισχυρό σύµµαχο για τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, ο ∆ήµος µας κατά τη διάρκεια της θητείας µας ωφελήθηκε σηµαντικά από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν χρηµατοδοτήσει σηµαντικά έργα υποδοµών, µεγάλες περιβαλλοντικές δράσεις, καθώς και δράσεις στήριξης των ευπαθών κοινωνικών οµάδων.
Η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και οδοφωτισµού, η ενεργειακή αναβάθµιση του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευµατικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, η ενίσχυση της Μικροκινητικότητας και οι κοινωνικές δοµές είναι µερικά από τα έργα και δράσεις που χρηµατοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια…».
«Το κύριο γνώρισµα του πολίτη είναι η συµµετοχή στην απονοµή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας» έλεγε ο Αριστοτέλης.
Η άσκηση του ύψιστου δηµοκρατικού µας δικαιώµατος (όσο και υποχρέωσης) αυτοµάτως µας καθιστά συµµέτοχους σε όλα τα µελλούµενα.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν δικαιούµαστε δια να οµιλούµε!
Η αποχή είναι συνενοχή και όχι επανάσταση.