Ένα μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο έγινε πρόσφατα στον Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα ζώα όπου αναδείχθηκαν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν τόσο στην περισυλλογή όσο και στην περίθαλψη τους.
Προβλήματα που λίγο πολύ αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι αφού το συγκεκριμένο θέμα χρήζει και πόρων αλλά και προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν τα αντίστοιχα τμήματα.
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους.
Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων.
Βέβαια παρατηρείται συχνά πυκνά και το φαινόμενο ακόμα και ανθρώπων που έχουν ζώα να μην γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.
Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη, ανάγοντάς τες σε κακούργημα.
Φαίνεται λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία προσπαθεί να προστατέψει όσο γίνεται τα ζώα, μεταφέροντας όμως τις ευθύνες στις δημοτικές Αρχές χωρίς ωστόσο να μεταφέρει και τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν μα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ρίζα του.
Αυτό που φάνηκε πάντως κατά την συνεδρίαση είναι ότι το πρόβλημα για τα αδέσποτα είναι πολυσύνθετο και χρειάζεται συνεργασία τόσο σε επίπεδο διαδημοτικό αλλά και συναίνεση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε σιγά-σιγά να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στην προσπάθεια ανακούφισης αυτών των ταλαιπωρημένων ψυχών που τριγυρνάνε στους δρόμους αναζητώντας λίγη τροφή και ένα χάδι.
Ακούστηκαν πολλές προτάσεις, όπως η προσπάθεια αύξησης του προσωπικού στην διεύθυνση της αστικής πανίδας ή η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, οι οποίες σίγουρα θα βοηθήσουν αν υλοποιηθούν αλλά προσωπικά πιστεύω ότι πάνω απ΄όλα αυτό που θα αλλάξει τα πράγματα είναι η ευαισθητοποιήσει της κοινωνίας ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά στα σχολεία.
Ελπίζω τα όσα άκουσα να μην είναι κούφια λόγια αλλά να γίνει συνειδητή προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα.
Μέχρι να γίνει αυτό όμως ας κάνει ο καθένας το καθήκον του όπως μπορεί, είτε με την παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, είτε ακόμα και με την υιοθεσία κάποιου ζώου και να είστε σίγουροι θα του αλλάξετε και θα σας αλλάξει τη ζωή…