Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 14/06/2023
Οι πρόσφατες τραγωδίες με θανάτους ασθενών λόγω ανεπάρκειας στο σύστημα διακομιδής και μεταφοράς, επανέφερε το ζήτημα της υγείας σε επίπεδο διπλανής πόρτας. Σε ό,τι αφορά την περιοχή που καλύπτει το φύλλο, η υποβάθμιση του Τοπικού Ιατρείου Κάτω Χαλανδρίου, που υπογράμμιζαν πολίτες, σύλλογοι και φορείς προ COVID-19, από το 2020, συνεχίζει να περιγράφεται με εικόνες δομής – φάντασμα.
Εν μέσω πανδημίας, υπήρχαν δύο παθολόγοι και μία γενική γιατρός και τώρα έμεινε μόνο η τελευταία, που, όμως, πρέπει να πηγαίνει και σε άλλες δομές, όπως ανέδειξε πρόσφατα η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η μονάδα καλύπτει το Κάτω Χαλάνδρι, την πολυπληθέστερη γειτονιά του Δήμου (1/3 σε πληθυσμό), ενώ εξυπηρετεί και μέρος όμορων περιοχών (Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Ψυχικού).
Στον ιστότοπο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου ανήκει η περιοχή, είναι εμφανές ότι ακόμη και σήμερα η ειδικότητα Γενικής Ιατρικής λειτουργεί μόνο Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, ενώ ενδοκρινολογικό υπάρχει Τρίτη, Πέμπτη, Ορθοπεδικό την Τετάρτη, ρευματολογικό Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και το Καρδιολογικό κάθε Πέμπτη.
Υποστελεχωμένος είναι και ο Σταθμός Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου. Έως το 2021 είχε τρεις επισκέπτες υγείας, παιδοδοντίατρο και γυναικολόγο. Τώρα η τελευταία ειδικότητα είναι διαθέσιμη μόνο μια φορά την εβδομάδα για προγεννητικό έλεγχο.
Τα συγκεκριμένα προβλήματα είχαν φτάσει φέτος έως και τη Βουλή, αλλά οι πρόωρες κάλπες και η μακρά προεκλογική περίοδος τα έχουν αφήσει στον κομματικό «πάγο». Πέρσι, εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης για την υγεία των Χαλανδραίων, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνώρισε ομόφωνα το πρόβλημα και αποφάσισε να κινητοποιηθούν δυνάμεις. Οι επαφές της διοίκησης του Δήμου και αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης με τους αρμόδιους της Υγειονομικής Περιφέρειας απέφεραν δεσμεύσεις που φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν.
Η εντεινόμενη παρακμή της δομής το 2021 συνέπεσε με την επιλογή της κυβέρνησης για περίπου έναν χρόνο να μετατρέψει το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου (στην οδό Δημοσθένους) σε αποκλειστικά εμβολιαστική μονάδα. Τα προγραμματισμένα ραντεβού στο συγκεκριμένο παράρτημα για όλες τις άλλες παθήσεις αναστέλλονταν επί μήνες.
Η ειρωνεία είναι ότι τότε, στην ερώτηση που εύλογα έθεταν οι πολίτες για το πού θα πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν, η απάντηση ήταν «Στο Κάτω Χαλάνδρι!», εκεί, δηλαδή, που από τότε οι γιατροί ήταν ελάχιστοι. Ως μονόδρομος για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, ξεπροβάλλει η ιδιωτική υγεία, με πληθώρα επιλογών στο Χαλάνδρι, αρκεί να μπει το χέρι στην τσέπη για συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις ή φάρμακα. Ακόμη και αν, τελικά, ο ασθενής καταφέρει να παραμείνει ζωντανός, το «έγκλημα» στην τοπική υγεία μοιάζει… προμελετημένο.