Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο, ας καταγράψουμε μερικές από τις ανορθογραφίες που παρουσιάζονται σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής.
• Το «αλαλούμ» που επικράτησε όταν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση (μεταξύ των οποίων και κάτοικοι πέριξ του Πεντελικού βουνού) κλήθηκαν να προχωρήσουν με τη μελέτη πυροπροστασίας για τα ακίνητά τους.
Και μπορεί η σχετική διορία να έληξε στις 21 Ιουνίου, όμως η έλλειψη πληροφόρησης αλλά και βοήθειας από την κεντρική διοίκηση αλλά και τους οικείους Δήμους περισσότερο περιέπλεξε παρά βοήθησε στην επίλυση αυτού του δύσκολου γρίφου. Συν τοις άλλοις, δεν βοήθησε καθόλου το γεγονός ότι η μελέτη πυροπροστασίας έπρεπε να γίνει από ειδικούς (δασολόγους, μηχανικούς και άλλες επιστημονικές κατηγορίες) η δουλειά των οποίων έπρεπε να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες με το κόστος για τη σύνταξη της έκθεσης να κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ.
• Προβληματικός είναι ο σχεδιασμός από πλευράς κεντρικής εξουσίας και στο ζήτημα του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων (η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου). Ήδη πέντε Δήμοι της Ανατολικής Αττικής με επιστολή τους ζήτησαν από την Περιφέρεια Αττικής ενίσχυση στο κομμάτι του έργου της απομάκρυνσης των τεράστιων ποσοτήτων κλαδεμάτων και απορριμμάτων που έχουν σχηματίσει βουνό, παραμένοντας σε κεντρικούς δρόμους και αποτελώντας εστίας ανάφλεξης. Οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα, άραγε θα προχωρήσουν σε κάτι ανάλογο ή τα καταφέρνουν μόνοι τους;
• Στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αχαΐα, Αργολίδα και Ηλεία, η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 παρέμεινε εκτός λειτουργίας για μια ώρα τουλάχιστον εξαιτίας προσωρινής βλάβης που οφειλόταν σε πρόβλημα στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Έτσι, τον ρόλο του κράτους υποκατέστησαν τα ΜΜΕ τα οποία κλήθηκαν να δημοσιεύουν τα προειδοποιητικά μηνύματα προς κατοίκους που αφορούσαν απομακρύνσεις από οικισμούς που είναι κοντά σε εν εξελίξει πυρκαγιές. Δεν το λες και καλό οιωνό εν όψει της δύσκολης συνέχειας…
• Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου με «κόκκινο» συναγερμό (κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 5) κλειστοί παρέμειναν όλοι οι αστικοί χώροι πρασίνου στην Αττική (μεταξύ των οποίων και το περιαστικό δάσος Θεοκλήτου στα Άνω Βριλήσσια). Πρόκειται για συνέχεια της τακτικής που εγκαινίασε η απελθούσα περιφερειακή Αρχή και η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αποφυγής ανάληψης ευθυνών, καθώς πουθενά στον κόσμο δεν κλείνουν άλση και πάρκα (π.χ. Πεδίον του Άρεως) που είναι εκεί για να δροσίζουν και να ανακουφίζουν τους πολίτες σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.
Λογικό θα ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει σε απομακρυσμένες δασικές εκτάσεις που βρίσκονται μακριά από πόλεις – εκεί όπου δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν αλλά κυρίως να περιφρουρηθούν οι όποιοι κίνδυνοι.
■ ■ ■
Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Έχει να κάνει με την περιθρύλητη «ατομική ευθύνη» η οποία όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερο αυτο-υπονομεύεται από εμάς τους ίδιους τους πολίτες που οφείλουμε να την περιφρουρούμε. Μεγαλύτερη απόδειξη από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ύδρα που προκλήθηκε όταν 13 μέλη του πληρώματος μιας θαλαμηγού έριξαν βεγγαλικά με αποτέλεσμα να λαμπαδιάσει το παρακείμενο δάσος δεν υπάρχει.