Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 30/03/2023
Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σημείωμα αυτής εδώ της στήλης στην τηλεργασία, απότοκο της πανδημίας των τελευταίων χρόνων και της συνακόλουθης υγειονομικής κρίσης που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στον τομέα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού τρέχουν με τόσο φρενήρεις ρυθμούς που ακόμα και οι εκπρόσωποι της Generation Z (της γενιάς δηλαδή που δεν γνώρισε τη ζωή προ διαδικτύου) αδυνατούν να ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στο άμεσο μέλλον 4 στις 10 θέσεις εργασίας θα μετασχηματιστούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το 85% των επαγγελμάτων που θα ευδοκιμούν το 2030 να μην είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε σήμερα.
Το πόσο δισεπίλυτος είναι ο γρίφος του επαγγελματικού προσανατολισμού και της ανεύρεσής εργασίας φαίνεται από το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που ψάχνουν για εργασία αλλά και σ’ αυτούς που αναζητούν εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023 σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 77% των εργοδοτών – ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο – αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων.
Επίκαιρη όσο ποτέ, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί η Ημερίδα Σχολικού Προσανατολισμού με τίτλο «Μαθητικές διαδρομές μετά το Γυμνάσιο» που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Πεντέλης στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων την περασμένη Κυριακή.
Οι συμμετέχοντες (στην πλειονότητά τους μαθητές Λυκείου της Πεντέλης αλλά και όμορων Δήμων) συμπλήρωσαν online ερωτηματολόγια επαγγελματικών ενδιαφερόντων, συνομίλησαν με ειδικούς εκπαιδευτικούς συμβούλους προσανατολισμού και με εκπαιδευτικό σύμβουλο – ψυχολόγο υπό την μορφή σύντομων ατομικών συνεντεύξεων και -το κυριότερο- άρχισαν να απαντούν σε ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα τους βοηθήσει να συμπληρώσουν κομμάτι- κομμάτι το δισεπύλυτο παζλ που ονομάζεται «επαγγελματικός προσανατολισμός».
Ερωτήματα όπως «ποια επαγγέλματα μου ταιριάζουν;» «τι ποσοστό αυτά καταλαμβάνουν στην αγορά εργασίας;», «Ποια επιστημονικά πεδία να δηλώσω στο μηχανογραφικό;».
Μαθαίνουμε ότι και σε άλλους Δήμους των Βορείων Προαστίων το θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού αρχίζει να μπαίνει στο τραπέζι σε ημερίδες, σεμινάρια και fora που διοργανώνουν τόσο ιδιωτικοί σύλλογοι και φορείς όσο και οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές.
Άλλωστε οι 17άρηδες που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου και στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου αποτελούν μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που είναι σε θέση ακόμα και να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι αυτό κάποια κομματικά επιτελεία το γνωρίζουν πολύ καλά…