Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 29/11/2023
Σε… σταυροδρόμια αυξήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση «παγώματος» των δημοτικών τελών βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι Δήμοι. Οι συνεχιζόμενα ανοδικές τιμές σε πρώτες ύλες & βασικά είδη και το σταθερά υψηλό κόστους σε καύσιμα – ρεύμα φέρνουν ξανά… αδιέξοδα.
Στις ανατιμήσεις αυτές, που δεν είναι -βέβαια- αθηναϊκό ούτε καν πανελλαδικό φαινόμενο, ήρθαν να προστεθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αυξήσεις των τελών που καλούνται να καταβάλουν οι Δήμοι στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για να… δέσει το γλυκό των επιβαρύνσεων. Ενδεικτικά, εδραιώθηκε το «χαράτσι» για τα βιοαπόβλητα που μεταφέρονται στη Φυλή, κάτι το οποίο ήταν δωρεάν έως προπέρσι. Επίσης, η κυβέρνηση επέβαλε, με αναδρομική ισχύ, τέλος ταφής στη χωματερή ύψους 20 ευρώ ανά τόνο, μέτρο εναντίον του οποίου θα προσφύγει δικαστικά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Ο αυξημένος λογαριασμός που σαν… βελάκι κατηφορίζει βήμα – βήμα, από Κράτος – Περιφέρεια – Δήμο με τελικό αποδέκτη και το τελευταίο νοικοκυριό, δεν έρχεται εν κενώ. Κοντεύει μια τριετία, που οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη, ρεύμα, καύσιμα και τόσα άλλα έχουν κάνει τα περισσότερα πορτοφόλια να ζυγίζουν όλο και ελαφρύτερα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Χαλανδρίου, αντίλογος της διοίκησης για τα αυξημένα δημοτικά τέλη είναι η αναβάθμιση της Καθαριότητας τα τελευταία χρόνια. Σε Παπάγου & Χολαργό οι χρεώσεις παρέμειναν σταθερές, αλλά από τις υψηλότερες της Αττικής. Στην Αγία Παρασκευή η «βαλίτσα» των πρόσθετων επιβαρύνσεων παραλίγο να… περάσει από τον απερχόμενο δήμαρχο στον επόμενο. Η νέα διοίκηση, κράτησε αμετάβλητες τις επιβαρύνσεις, αναγνωρίζοντας πως «οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση τελών θα γίνει, αφού διαπιστώσουν οι πολίτες ότι το επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνουν έχει αναβαθμιστεί σε ανάλογο βαθμό».
Ορισμένοι, βέβαια, αντιτείνουν ότι τα δημοτικά τέλη είναι μικρό βάρος στις τσέπες των πολιτών. Ωστόσο, η πρόβλεψη του κρατικού νομοθέτη να υπάρχει υποχρεωτικά συγκεκριμένη ποσοστιαία απόσταση ανάμεσα στη χαμηλότερη και την υψηλότερη κλίμακα χρεώσεων δεν φέρνει δικαιοσύνη στις επιβαρύνσεις. Μικρομεσαία στρώματα θα πληρώσουν αναλογικά μάλλον περισσότερο «μάρμαρο» και από πολλές… ευρύχωρες επιχειρήσεις σε τετραγωνικά και κέρδη.
Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, πολλά είναι εφικτό να γίνουν. Η εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως στον ηλεκτροφωτισμό, που σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή έχει καθυστερήσει, θα αποταμίευε πόρους. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να διευρυνθεί ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι θα δουν ελαφρύνσεις αλλά και μηδενικές χρεώσεις -όπως άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες. Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, είναι οι αποφάσεις να μην παραμένουν «μυστικό» των Δήμων και οι πολίτες ανενημέρωτοι, χωρίς να γνωρίζουν αν δικαιούνται μειώσεων ή απαλλαγών.