Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 16/02/2024
Η ρατσιστική φραστική επίθεση στον Ανδρέα Τεττέι, την ώρα που απλά έκανε αυτό για το οποίο πληρώνεται, στο γήπεδο της Καισαριανής, γυρίζει όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και την κοινωνία μας δεκαετίες πίσω.
Όταν το χρώμα, η εθνικότητα, ο τρόπος που μιλούσε κάποιος, μπορούσε να σχολιαστεί, ακόμα και να γελοιοποιηθεί, χωρίς καμία ντροπή, χωρίς κανένα επακόλουθο. Θεωρητικά αυτές οι εποχές έχουν περάσει, άλλωστε υπάρχει πια και νομική προστασία, με περιστατικά σαν και αυτό να εξετάζονται στο ποινικό τους κομμάτι αυτεπάγγελτα, από το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας.
Όπως έγινε και τώρα… Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ Αχιλλέας Μπέος θα κληθεί να απολογηθεί για τη λέξη «μαϊμού» που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει τον Έλληνα με καταγωγή από τη Γκάνα ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς.
Η δικαιολογία τύπου «η λέξη “μαϊμού” δεν συμπεριλαμβάνεται στα ρατσιστικά σχόλια», με την οποία απάντησε ο κ. Μπέος στην κατηγορία της ρατσιστικής επίθεσης, προκαλεί το λιγότερο γέλιο ή μάλλον κλαυσίγελο.
Ο ίδιος υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι δεν υπήρξε «ουδέποτε ρατσιστής και ομοφοβικός». Ατάκες όμως που έχουν βγει -ακόμα και πρόσφατα- από το στόμα του, όπως το «Τι να κάνω; Να φορέσω καλσόν;», «Θα παράγουμε που…ες;», η πολυσυζητημένη επίθεσή του στον Στέφανο Κασσελάκη το περασμένο φθινόπωρο, ο χαρακτηρισμός «τόφαλος» για την Προϊσταμένη Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλίας Ρέα Γεωργίου κ.α., δεν υποστηρίζουν σε καμία περίπτωση αυτή τη δήλωσή του.
Το περιστατικό της Καισαριανής, θα κριθεί και θα λυθεί δια της νομικής οδού. Όμως συμπεριφορές σαν κι αυτές αφήνουν δυστυχώς το «αποτύπωμά» τους στην κοινωνία και κυρίως στους νέους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι και πιθανά δεν έχουν την ωριμότητα να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές.
Υ.Γ. Το πολυαναμενόμενο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας είναι γεγονός και στον Δήμο Κηφισιάς (σε αυτόν του Διονύσου λειτουργεί ήδη).
Το αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα στη «μάχη» κατά της παραβατικότητας και ειδικότερα κατά της νεανικής παραβατικότητας, η οποία δυστυχώς κάνει συχνά πυκνά την παρουσία της ιδιαίτερα αισθητή σε διάφορες περιοχές της πόλης, μένει να φανεί. Μοιάζει όμως απαραίτητο, να βρίσκονται εντός του Συμβουλίου -όπως πρότεινε και η «Κοινωνία Παρούσα»-, για να δίνουν πιο εμπεριστατωμένες απόψεις και οδηγίες, πολίτες του Δήμου που διαθέτουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στα θέματα που θα χρειαστεί να χειριστεί και να αντιμετωπίσει το ΤΟΣΠΑ. Επιστήμονες όπως εγκληματολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μόνο να συνδράμουν μπορούν, σε ένα έργο που θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες καθώς έχει να κάνει με ανθρώπους και όχι με αριθμούς.