Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/11/2023
Kαι ο χορός των μεγάλων κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης καλά κρατεί. Μετά τον νόμο για τη λειτουργία των Δήμων και το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, έρχεται η δημιουργία ψηφιακής καταγραφής επιδόσεων σε μια σειρά από δείκτες αποδοτικότητας των Δήμων και των Περιφερειών, από την οποία θα συναρτάται το ύψος της χρηματοδότησής τους.
Υπό την αίρεση ότι πρόκειται πράγματι για ένα φερέγγυο και έγκυρο όργανο καταγραφής των επιδόσεων και ότι δεν θα πέσει «θύμα» των γνωστών… «μαγειρεμάτων» με βάση κομματικά ερείσματα, πολιτικές σκοπιμότητες και δημόσιες σχέσεις, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Η συνάρτηση των επιδόσεων των Δήμων σε μια σειρά από κομβικούς τομείς για τη σωστή λειτουργία και την καλύτερη ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, με το ύψος της χρηματοδότησης που θα λαμβάνουν, συνιστά ένα πολύ δυνατό κίνητρο για περισσότερη και πιο ουσιαστική δουλειά από περιφερειάρχες, δημάρχους και αιρετούς.
Μέχρι βέβαια να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας «φωνάζει» στην κυβέρνηση για ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων, επικαλούμενη τα στοιχεία του κρατικού προσχέδιου του Προϋπολογισμού 2024, το οποίο προβλέπει αύξηση των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση όλα όσα προωθεί η επανεκλεγμένη κυβέρνηση της Ν.Δ., από την 1 Ιανουαρίου το αυτοδιοικητικό τοπίο αναμένεται να μπει σε νέα «αχαρτογράφητα νερά», με βαθιές δομικές και λειτουργικές αλλαγές, τη βαρύτητα των οποίων, εκτιμούμε ότι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως ούτε οι νυν και επόμενοι, ούτε οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι.
Κατάργηση Νομικών Προσώπων, Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Δημοτικών Επιτροπών, αλλαγές στον κομβικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας, δείκτες επιδόσεων για ανάλογη χρηματοδότηση, είναι χονδρικά οι βαθιές αλλαγές που δημιουργούν έναν νέο «χάρτη» της ελληνικής Αυτοδιοίκησης και στις οποίες ουδέποτε κατατέθηκαν ουσιαστικά αντεπιχειρήματα από την ΚΕΔΕ ή την ΕΝΠΕ. Πλέον, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνη» μετάβαση στα νέα δεδομένα στην επόμενη πενταετή αυτοδιοικητική θητεία.