Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 19/06/2024
Τις προηγούμενες μέρες, το Χαλάνδρι απασχόλησε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας -που συνήθως ελάχιστα ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα της πόλης- με αφορμή έναν ακαθάριστο ιδιωτικό χώρο. Όλα άρχισαν, όταν ο Δήμος επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.028 ευρώ σε οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Γαρητού & Σίφνου, με βάση τη νομοθεσία για την αντιπυρική περίοδο.

H κάτοχος αυτού του ακινήτου διατηρεί έναν μικρό κήπο, περίπου 40 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος ωστόσο έχει κοινό Κωδικό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) με ακαθάριστη έκταση άλλου ιδιοκτήτη, πολλαπλάσιας επιφάνειας. Η ίδια υποστήριξε ότι ο χώρος της οριοθετείται -κάθετα- από τους γειτονικούς με μάντρα, έχει τοποθετημένη πλάκα και συνθετικό χλοοτάπητα ενώ η βλάστηση -που θα έπρεπε να αποψιλωθεί- ανήκει στον διπλανό ιδιώτη. Μάλιστα, με αίτησή της προς τις δημοτικές υπηρεσίες ζήτησε τη διαγραφή του προστίμου, να της χορηγηθεί το φύλλο ελέγχου αυτοψίας και όλα τα στοιχεία που δικαιολογούν την «καμπάνα».
Ο Δήμος απάντησε, λίγες ώρες μετά, ότι το πρόστιμο ορθώς επιβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια η οποία έκανε την καταγγελία. Ο καταλογισμός ανέφερε ότι αφορούσε τον συγκεκριμένο ΚΑΕΚ οικοπέδου, του οποίου η ίδια κατέχει ένα ποσοστό. Η έκταση αυτή, με βάση την ίδια πηγή, βρέθηκε στην αυτοψία της δημοτικής υπηρεσίας, στις 16 Μαΐου 2024, ότι ήταν ακαθάριστη στην πλευρά που είναι αδιαμόρφωτη (όχι της παραπονούμενης κατοίκου).
Στη συνέχεια, τόνισε ότι όπως ορίζει η πυροσβεστική διάταξη 20/2024, το πρόστιμο αφορά όλους τους ιδιοκτήτες και δεν διαμορφώνεται με βάση το ποσοστό κυριότητας επί του οικοπέδου: Επιβάρυνση 50 λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200€. Καταληκτικά, ο Δήμος Χαλανδρίου σημείωσε ότι «εφαρμόζει το νόμο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Οι υπηρεσιακώς υπεύθυνοι εργαζόμενοι και η διοίκηση είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις διατάξεις»
Η διαμαρτυρόμενη γυναίκα επανήλθε μετά την απάντηση αυτή, αντιδρώντας αυτή τη φορά στο ύψος του προστίμου: «Σύμφωνα με το συμβόλαιό μου, είμαι ιδιοκτήτης αυτοτελών και ανεξάρτητων κάθετων ιδιοκτησιών συνολικής επιφάνειας 157,3 τμ. σε ΚΑΕΚ κοινό με τον επίμαχο ιδιοκτήτη. Δεν γνωρίζω αν ο δήμαρχος Χαλανδρίου ερμηνεύει σωστά τη νομοθεσία αφού δεν είμαι νομικός, αυτό πρέπει να το απαντήσουν οι ειδικοί. Είμαι όμως σίγουρη, χωρίς να είμαι μαθηματικός, ότι 157,3 τ.μ. Χ 0,50€ δεν κάνει 1.028 ευρώ».
Η υπόθεση, που συμπίπτει με τη συγκυρία νέων υπερβολικών υποχρεώσεων για πλήθος πολιτών (βλέπε κανονισμός πυροπροστασίας), επιβεβαιώνει, τελικά, τους γραφειοκρατικούς και όχι μόνο παραλογισμούς του κεντρικού Κράτους, επί δεκαετίες. Πληρώνουν πρόστιμα όλοι οι συνιδιοκτήτες οικοπέδων ακόμη κι αν ένας δεν έχει καθαρίσει το δικό του τμήμα! Σκληρός νόμος, λοιπόν, αλλά νόμος;