Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 27/03/2024
Η στέγη είναι ένα πρόβλημα όχι απλά υπαρκτό, αλλά κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί ένα από τα πρώτα καθημερινά θέματα συζήτησης, ειδικά στο Λεκανοπέδιο. Οι νέοι, ιδίως, βιώνουν τη δυσκολία στο πετσί τους, από την εποχή της οικονομικής κρίσης. Άνθρωποι που μένουν εγκλωβισμένοι στο παιδικό τους δωμάτιο έως 30 χρονών ή κινδυνεύουν να επιστρέψουν, ενώ έχουν ξεπεράσει τα 35. Στην Ελλάδα, άλλωστε, η μέση ηλικία αποχώρησης από το σπίτι της οικογένειας φτάνει τα 29 έτη, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 25!
Στην προσπάθεια να βρουν σπίτι, οι περισσότεροι ακούν «τρελά πράγματα» στις τιμές ενοικίων, σε μεγαλύτερη ένταση την τελευταία διετία. Αγγελία 750 ευρώ διαφημίζει διαμέρισμα 65 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, άλλα τόσα στον Χολαργό και ίσως καλύτερα… 700€ για σπίτι 75 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Τα μεσιτικά γραφεία, συνήθως, ζητούν για τον εαυτό τους ένα ενοίκιο, άρα μαζί με την εγγύηση, στην αρχή, μπορεί να απαιτηθούν πάνω από 2.000 ευρώ!
Βέβαια, οι νέοι «μουσαφίρηδες» θα αμείβονται με μισθούς Ελλάδας, αλλά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σε τιμές Λονδίνου. Σήμερα εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά στη χώρα πληρώνουν περίπου 40% του εισοδήματός τους για δαπάνες στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος είναι 8,2%.
Προφανώς, εδώ, πολλοί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερά τα μισθώματα, καθώς «βράζουν» στο ίδιο καζάνι της ακρίβειας με όλους. Μάλιστα, όταν κάποιος βλέπει τον διπλανό του να νοικιάζει με 600 ευρώ ένα δυάρι, ακολουθεί… ντόμινο. Ωστόσο, αρκετοί κάτοχοι ακινήτων μπορεί -στο τέλος του πρώτου χρόνου κιόλας- να βρεθούν αντιμέτωποι με οφειλές ή καθυστερήσεις μισθωμάτων.
Το κουβάρι περιπλέκεται ιδίως στα Βόρεια Προάστια, εξαιτίας αγορών σπιτιών από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή ξένες εταιρείες και αυτό επηρεάζει τη διαμόρφωση των ενοικίων. Αρκετά σπίτια ήταν ή καταλήγουν στην πλατφόρμα Airbnb, κάτι το οποίο επίσης εξωθεί την τιμή προς τα επάνω και μειώνει τα σπίτια που είναι διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση.
Σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης αναφέρονταν παραδείγματα και τρόποι παρεμβάσεων στο ζήτημα από Δήμους και Δημοτικά Συμβούλια. Ήδη, οικονομικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Χαλάνδρι είναι στις 12 από τους 169 πόλεις της χώρας, όπου το αρμόδιο υπουργείο δέχτηκε να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες. Τα ρεπορτάζ δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τη διοίκηση του Δήμου, που με ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου πέρσι, αιτήθηκε επιστροφή στα επίπεδα των τιμών του 2021, οι οποίες σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 40%. Λύσεις, λοιπόν, ριζικές ή προσωρινές υπάρχουν, ώστε, τουλάχιστον, οι γειτονιές μας να μη χάσουν εντελώς και την «ψυχή» τους.