Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 08/11/2023
Όταν πριν από μια εικοσαετία οι -τότε- δημόσιοι παιδικοί σταθμοί περνούσαν στην ευθύνη των δήμων, οι δημοτικές αρχές, στην πλειοψηφία τους, εξέφραζαν ικανοποίηση για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφού «υποδέχθηκαν» την ευθύνη, έκτοτε -σχεδόν κάθε χρόνο- χρειάζεται να κάνουν όλο και περισσότερα, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν. Τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούν κι η λειτουργία των μονάδων στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, με τους γονείς να πληρώνουν τροφεία (συν αρκετά αναλώσιμα) και πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν σε καθεστώς ελαστικής σχέσης.
Μια ειδική κατηγορία περίπτωσης τμημάτων προσχολικής αγωγής είναι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, όπου δεν περνά κανένα φθινόπωρο χωρίς διαμαρτυρίες του Συλλόγου Κηδεμόνων. Φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές, δεν έγινε πραγματικότητα η ισότιμη πρόσβαση κάθε νοικοκυριού στις δομές, καθώς, όπως ανέφεραν -εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που επισκίασε πολλά- οι εκπρόσωποι των οικογενειών, συνολικά 130 παιδιά (85 βρέφη και 45 νήπια) δεν βρήκαν θέση σε καμία μονάδα την 1η Σεπτέμβρη. «Είναι υπερβολή -το 2023- να πηγαίνουμε στην εργασία μας, χωρίς να χρυσοπληρώνουμε ιδιωτικούς σταθμούς για μια θέση;», διερωτώνται οι γονείς.
Ταυτόχρονα, δεκάδες νοικοκυριά που κατόρθωσαν να φιλοξενούνται τα τέκνα τους στις δημοτικές δομές συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Παιδιά, τα οποία μένουν λίγα μέτρα μακριά από σταθμό της γειτονιάς τους, τοποθετήθηκαν σε άλλον στην αντίθετη πλευρά της Αγίας Παρασκευής, ενώ υπάρχουν αδερφάκια που φοιτούν σε διαφορετικές μονάδες! Τα σχολικά λεωφορεία δεν έχουν προδιαγραφές για μεταφορά παιδιών κάτω των 2 ετών, με αποτέλεσμα να μην επιβιβάζονται καθόλου τα βρέφη.
Σαν να μην έφταναν αυτές οι καταγγελίες, αναφέρονται και επιμέρους προβλήματα. Ο σταθμός της οδού Αφροδίτης δεν δέχεται κατόχους voucher, ενώ αυτός της Αίσωπου δεν καλύπτει την ανάγκη για ύπνο. Τα τελικά αποτελέσματα εισαγωγής των παιδιών βγήκαν -και το 2023- μια μέρα πριν ανοίξουν οι μονάδες, ενώ οι εγγραφές είχαν γίνει 3 μήνες πριν. Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι γονείς που εξασφάλισαν θέση σε δομή να οδηγούνται σε διαγράφη των τέκνων τους (φέτος 50, στις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας).
Αποδείχθηκε ότι η αποσυμφόρηση των παιδικών σταθμών το 2019, λόγω υποχρεωτικής φοίτησης των 4χρονων σε νηπιαγωγεία, μαζί με τη νέα δομή στα Πευκάκια δεν αρκεί για να έχουν όλα τα αγόρια και κορίτσια της Αγίας Παρασκευής πρόσβαση σε δημοτικές δομές. Τη δυναμικότητα των μονάδων, που μειώθηκε ήδη από το 2018 λόγω νέων κρατικών προδιαγραφών ασφαλείας, επιδείνωσε και το λουκέτο της απερχόμενης διοίκησης στο τμήμα της οδού Τρωάδος, πέρσι. Η νέα δημοτική Αρχή καλείται να βελτιώσει την κατάσταση, σε μια συγκυρία, μάλιστα, κατάργησης του Νομικού Προσώπου των ΠΑΙΣΔΑΠ, ελέω κυβερνητικής απόφασης. Οψόμεθα…