Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Οποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κτήμα Συγγρού την Πέμπτη 28 Ιουλίου ή όποιος διαβάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στο παρόν φύλλο για όσα ειπώθηκαν, το λιγότερο θα θορυβηθεί για το μέλλον του μεγαλύτερου πνεύμονα και ιστορικού σημείο αναφοράς για το Μαρούσι.
Αφενός οι με περισσότερες λεπτομέρειες αναφορές του αντιδημάρχου και μέλους του Δ.Σ. του ΙΓΕ Στέφανου Τσιπουράκη πάνω στις πρόσφατες καταγγελίες του που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου», οι οποίες περιγράφουν μια εικόνα αποδιοργάνωσης στη λειτουργία του Ινστιτούτου.
Αφετέρου, η αποκάλυψη ότι το περίφημο δικαστήριο μετά από 3 μήνες αφορά στη διεκδίκηση της μερίδας του κτήματος Συγγρού στο Κτηματολόγιο από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι του ΙΓΕ!
Οι αντιφάσεις που προέκυψαν από τις τοποθετήσεις του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου κατά τη συνεδρίαση ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει ο Δήμος και ως προς την εκτίμηση της βαρύτητας της δικαστικής διένεξης, υπογραμμίζονται στο ρεπορτάζ της σελίδας 4 στο φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας. Και, αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν περισσότερο την αμηχανία της διοίκησης μπροστά στις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να ασκήσει πολιτική επιρροή και να καταθέσει πολιτική άποψη για τον χώρο και τα μεγάλα προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει.
Είναι δηλαδή να απορεί κανείς πώς γίνεται ο δήμαρχος να καλεί άπαντες να μην παροξύνουν το θέμα, να χαμηλώσουν τους τόνους και να μην ψάχνουν «αόρατους» επενδυτές και μετά από λίγα λεπτά, να ανακρούει πρύμναν και να (αναγκάζεται;) να παραδεχθεί ότι «ο Δήμος επιθυμεί το ΙΓΕ να έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του χώρου με εποπτεύοντα φορέα τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Κι όλα αυτά, αφού μέλη της μειοψηφίας υπενθύμισαν ότι, όχι πολύ καιρό πριν, το κτήμα είχε ενταχθεί στη λίστα του «Υπερταμείου». Και ως γνωστόν, «Υπερταμείο» ίσον… Ελληνικό Δημόσιο!
Όμως η συγκεκριμένη συζήτηση περιείχε και μια (έμμεση) δικαίωση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ και της θέσης που έχει λάβει με τα πρόσφατα δημοσιεύματά της, μετά τις καταγγελίες Τσιπουράκη: Ο Δήμος Αμαρουσίου πρέπει να έχει, εκτός από εκπεφρασμένη πολιτική άποψη, και θεσμική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΙΓΕ, με τον εκπρόσωπό του να μεταφέρει τη θέση του Δήμου. Κάτι που έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για μια τέτοια θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο καταστατικό του κληροδοτήματος δεν το επέτρεπε εδώ και μερικά χρόνια. Κι αυτό το ανακοίνωσε ο Στ. Τσιπουράκης, ενώ μέχρι πριν λίγα λεπτά ο δήμαρχος επέμενε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να ανακατεύεται στα εσωτερικά του ΙΓΕ (!). Κι ενώ παρέθεσε τις δεκάδες παρεμβάσεις στήριξης του Δήμου προς το κληροδότημα, γεγονός που αν δεν συνιστά de facto ανάμειξη του Δήμου, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να σημαίνει.
Την πολύ προβληματική κατάσταση που εγκυμονεί πρωτοφανείς κινδύνους για το Συγγρού την ανέδειξε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια». Εδώ διαφωνούμε: Κανείς δεν θα έπρεπε να κοιμάται ήσυχος όταν συμβαίνουν όλα αυτά στο κτήμα/δάσος. Όλοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Και φανταζόμαστε ότι κανείς δεν θα ήθελε να γραφτεί στις σελίδες της μαρουσιώτικης ιστορίας ότι επί ημερών του άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Συγγρού και ότι ο χώρος πήρε άλλη… ρότα, για την αποφυγή της οποίας έχουν δοθεί δεκάδες μάχες, όλες νικηφόρες, την τελευταία 25ετία.