Την ώρα που το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολεία, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, οι δήμαρχοι που έχουν την ευθύνη των συγκεκριμένων χώρων, αναζητούν λύση μέσα από κάμερες ασφαλείας, για να πάψουν να «πληρώνουν στα σπασμένα» κυρίως στις σχολικές μονάδες, ωστόσο βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών.
Πρόσφατο παράδειγμα στη Νέα Ιωνία όπου τοποθετήθηκαν κάμερες σε σχολείο για αυτό το λόγο με το Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει «φωτιά».
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μπαίνει θέμα προς συζήτηση η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και το θέμα να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι απλά.
Η μια πλευρά εγείρει το πρόβλημα που υπάρχει με τα σχολεία να παραμένουν συνήθης στόχος βανδάλων που καταστρέφουν, ρημάζουν και κλέβουν υλικά, όπως τα αλεξικέραυνα για το χαλκό, με τους δήμους να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ κάθε φορά για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Από την άλλη μπαίνει θέμα προσωπικών δεδομένων και παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η χρήση καμερών (συστημάτων βιντεοπιτήρησης) επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες αποκλειστικά κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο, προκειμένου να προστατευτούν τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις από βανδαλισμούς, καταστροφές και κλοπές.
Το ίδιο είχε τονίσει και ο δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο παλαιότερα κάνοντας σαφές ότι οι κάμερες θα χρησιμοποιούνται μόνο εκτός σχολικού ωραρίου, όταν το σχολείο δηλαδή θα είναι κλειστό.
Αν διασφαλιστεί αυτό αναρωτιέμαι γιατί να μην υπάρχουν κάμερες στο σχολεία; Είμαι κάθετα αντίθετος με τη χρήση τους κατά την διάρκεια που επιτελείται εκπαιδευτικό έργο αλλά μετά γιατί όχι;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκε και η λύση για πρόσληψη σχολικών φυλάκων με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που θα συνέβαλαν επιπλέον ώστε τα προαύλια των σχολείων να παραμένουν ανοιχτά το απόγευμα και να αξιοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες της νεολαίας.
Σίγουρα είναι μια λύση αλλά και πάλι κάποια ώρα οι φύλακες θα έφευγαν και μετά το σχολείο θα ήταν και πάλι έρμαιο παραβατικών συμπεριφορών.
Ας μην δαιμονοποιούμε λοιπόν τις κάμερες, που μπορούν να λειτουργούν παράλληλα με τους φύλακες, απλά αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε – και αυτό είναι ευθύνη του εκάστοτε Δήμου – είναι η σωστή χρήση ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.
Δεν ξέρω βέβαια αν η χρήση καμερών θα έδινε λύση στο πρόβλημα με τις κλοπές και τους βανδαλισμούς αλλά η είναι δεδομένο ότι θα το μειώσουν…