Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 14/09/2023
Δεν θα κόμιζε γλαύκα εις Αθήνας εάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου η στήλη υπενθύμιζε το τοξικό πολιτικό κλίμα που σοβεί εδώ και χρόνια στον Δήμο Πεντέλης.
Στο μόνο το οποίο συμφωνούν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι ότι το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί γι’ αυτούς «μέγιστη» ή «πρώτιστη» προτεραιότητα. Κάτι που αναμένεται να παρουσιάσουν και στους συνδημότες και δυνητικούς ψηφοφόρους τους τη βραδιά των εγκαινίων των προεκλογικών τους κέντρων που την εβδομάδα που διανύουμε πραγματοποιούνται το ένα μετά το άλλο.
Και μπορεί το φετινό καλοκαίρι ο ορεινός Δήμος Πεντέλης να γλίτωσε τα χειρότερα, αφού καμία πυρκαγιά δεν εκδηλώθηκε στα διοικητικά όριά του, όμως -ελέω όχι μόνο «κλιματικής κρίσης» αλλά και ανθρώπινης αμέλειας- ακόμα ένας δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών με τις λέξεις «βροχή» και «χιόνι» να μην αποτελούν πια ευχολόγιο αλλά «κατάρα» για επαγγελματίες (γεωργούς, κτηνοτρόφους) και μη.
Tη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένας τιτάνιος αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας. Αγώνας προκειμένου όχι μόνο να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή πλημμύρα (όσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής) αλλά και να αντιμετωπιστεί η υγειονομική βόμβα από τα μολυσμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία νερά και τα νεκρά ζώα.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά κτήρια (ο αγιασμός στα σχολεία της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί με μια εβδομάδα καθυστέρηση), μονάδες Υγείας, υπηρεσίες, και σε όλες τις αναγκαίες δομές που εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη κανονικότητα. Μέχρι να επιτευχθεί αυτή η κανονικότητα και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα των χωριών, συνεχίζεται η μεταφορά και η διανομή νερού και έτοιμων γευμάτων στους πληγέντες.
Το μόνο παρήγορο είναι το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης που στήθηκε για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες από δημοτικές Αρχές, παρατάξεις, συλλογικότητες και φορείς Δήμων της Αττικής. Στο παρόν φύλλο, έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Δήμοι Πεντέλης και Βριλησσίων, αλλά και ο ΣΠΑΠ προσπαθώντας να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel».
Όλα δείχνουν ότι ο θλιβερός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές θα συνεχίζεται για καιρό. Ας ελπίσουμε τα απόνερα της φονικής πλημμύρας να μην ξεχαστούν ή κρυφτούν κάτω από το χαλί των κρατικών αποζημιώσεων… Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα που «ἀνθεῖ φαιδρὰ πορτοκαλέα καὶ κοκκινίζει ἡ σταφυλὴ καὶ θάλλει ἡ ἐλαία»* …
*Από το ποίημα «Ἡ γῆ τῆς Ἑλλάδος» του Αθηναίου λογοτέχνη, διπλωμάτη καί πολιτικού Άγγελου Βλάχου (1838-1920).