O Γιώργος Σιγάλας παρουσιάζει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή τη δέκατη ένατη ατομική του έκθεση με τίτλο: «Ζόρικος Καιρός». Εκτίθεται για πρώτη φορά η πλήρης σειρά με τα 79+3 έγχρωμα σχέδια και τα 79+3 ποιήματά του, που αποτέλεσαν τη συλλογή, πρόσφατης κυκλοφορίας, του ομότιτλου βιβλίου του (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).
Ο Γιώργος Σιγάλας γεννήθηκε στον Αϊ – Στράτη και ζει στην Κηφισιά. Το 1978 έλαβε το Δίπλωμα Ζωγραφικής Φλωρεντίας Ιταλίας. Στη συνέχεια, το 1985 έλαβε το Δίπλωμα DEA Philosophie d’ Art (Πανεπιστήμιο PARIS I, PANTHEON – SORBONNE) και το 1988 το Διδακτορικό Δίπλωμα Nouveau Doctorat στις Tέχνες και στις Eπιστήμες των Tεχνών (Πανεπιστήμιο PARIS I, PANTHEON – SORBONNE). Είναι ζωγράφος και χαράκτης, με συμμετοχή σε δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διδάκτορας στη Διδακτική της Τέχνης, συγγραφέας και ποιητής. Δίδαξε στη Β’ βάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Μεταξύ των διακρίσεών του περιλαμβάνονται: 1ο Βραβείο (Φλωρεντία) 1997, Διαγωνισμός Ζωγραφικής Circolo Enal – 3ο Βραβείο (Αθήνα) 1982, Μνημείο ΓΕΑ – 1ο Βραβείο (Αθήνα) 1983, Αφίσα Α’ Συνεδρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας – Έπαινος (Θεσσαλονίκη) 2002, 1η Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης – Μινιατούρας.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει:
Βιβλία: «Ζόρικος Καιρός», ζωγραφική και ποίηση, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016 • «Περιήγηση στην Τέχνη – Γυμνάσιο» διαδραστικό ψηφιακό βιβλίο, Αθήνα 2011, αναρτημένο στο http://www.• pi-schools.gr • «Περιήγηση στην Τέχνη – Δημοτικό», διαδραστικό ψηφιακό βιβλίο, Αθήνα 2011, αναρτημένο στο http://www.pi-schools.gr • «Εικαστικά» (ομαδ.), Α’ Γεν. Λυκείου, βιβλίο μαθητή, ΟΕΔΒ, Αθήνα 2008 • «Εικαστικά» (ομαδ.), Α’ Γεν. Λυκείου, βιβλίο καθηγητή, ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2008.
Άρθρα: 50 άρθρα Ιστορίας Τέχνης και Διδακτικής της Τέχνης σε επιστημονικά περιοδικά αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://www.scribd.com/gsig
Για το έργο του η ιστορικός τέχνης Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή, έγραψε: «Παρόλο που τα σχέδια αυτά σε μικρή φόρμα είναι φτιαγμένα με αρκετά χρώματα και σαν εικόνες έχουν πληρότητα, θυμίζουν ένα είδος δημιουργίας του 18ου και 19ου αιώνα –σπάνιες πλέον στο ρεπερτόριο των ζωγράφων. Τις ονόμαζαν “dessins à trois crayons” σχέδια με τρία χρώματα. Στο σύνολό τους τα έργα του Σιγάλα έχουν σχέση με εκείνους τους καλλιτέχνες που διέπρεψαν στο πήγαινε-έλα από το σχέδιο στο κείμενο κι απ’ το κείμενο στην παρτιτούρα, όπως ο Κλεέ, ο Μισώ, ο Αντονέν Αρτώ αλλά και ο Βολς, που κατάφεραν μέσα στα όρια του “μικρού” να κάνουν ένα “μεγάλο έργο”. Αυτό που τα αναδεικνύει ως κλασικά είναι, κυρίως, το γεγονός ότι έχουν επιφάνεια ομοιογενή χωρίς επικολλήσεις, γδαρσίματα, ξυσίματα, χωρίς άλλου είδους υλικά, τα θέματα δεν ξεφεύγουν από τα συνήθη της παραστατικής τέχνης και δεν έχουν σκοπό να μας προκαλέσουν άπωση ή αρνητικά αισθήματα. Απεναντίας, επιδιώκουν τη σαγήνη της ωραιότητας. Τα γράμματα που συνοδεύουν την εικόνα δεν είναι τυχαία, ούτε σπαράγματα φράσεων. Είναι τελειωμένα δικά του ποιήματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παράσταση, που παρ’ όλα τα, ας πούμε “ταπεινά” της μέσα, είναι πληθωρική και “βγαίνει” έξω από τα όριά της. Κοιτώντας τα σχέδιά του σε διακατέχει ένα αίσθημα θερμότητας. Νιώθεις τη ζέστη των δακτύλων που άγγιξαν το χαρτί, την υλικότητα του μολυβιού που σούρθηκε στην επιφάνεια και διοχέτευσε ενέργεια. Κι αυτό είναι μια ένθερμη αντίδραση, ένα αντίδοτο απέναντι στην ψυχρότητα του τεχνολογικού κόσμου, ένα κάλεσμα στην ωραιότητα και στις πνευματικές αξίες που τόσο απερίσκεπτα, τόσο επικίνδυνα τείνουν να ξεχαστούν.»
Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ) στεγάζεται σε ένα κτήριο στο κέντρο της Κηφισιάς και ιδρύθηκε το 1999 από τον δικηγόρο και συλλέκτη Φίλιππο Τσιχριτζή με κύριο σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των εικαστικών τεχνών. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει συστηματική δράση, για να αποτελέσει έναν ενεργό και δραστήριο πολιτιστικό πυρήνα.