Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 30/09/2023
O Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και με τη «βούλα» ύστερα από την επικράτησή του στον β’ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης με την Έφη Αχτσιόγλου.
Ωστόσο, τα δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως τώρα αρχίζουν, διότι δεν αρκεί η λάμψη και η φωτογένεια του 35χρονου νέου προέδρου για να σκορπίσουν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου – τα οποία και χρειάζονται μετά το σοκ του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος. Και τούτο διότι αρκετοί σύντροφοι του Στ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ν’ αμφισβητούν ανοιχτά την πολιτική του επάρκεια και να μιλούν -όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ο Νίκος Φίλης- για εικόνα και «μεταπολιτική».
Αρκετοί προοιωνίζουν έτσι δυσάρεστες εξελίξεις το επόμενο διάστημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως ακόμη και αποχωρήσεις στελεχών ή ακόμη και διάσπαση, θεωρώντας ότι ο νέος πρόεδρος δεν εκφράζει καν την παραδοσιακή Αριστερά, όπως έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος παρεμπιπτόντως παραμένει σιωπηλός, παρά το γεγονός ότι παρασκηνιακά σενάρια τον θέλουν να έχει προωθήσει στην πραγματικότητα την υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εκφράζει και εκπροσωπεί το φρέσκο, το νέο που χρειάζονται και επιζητούν οι πολίτες και πως μπορεί να επενδύσει σ’ αυτό, ακόμη κι αν χρειαστεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ να στρίψει το τιμόνι… δεξιότερα – προς την κεντροαριστερά δηλαδή και το μεταρρυθμιστικό κέντρο, στο οποίο έχει κυριαρχήσει από το 2019 έως και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα που είχε κερδίσει στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «τσιμπάει» ακόμη τα ποσοστά του, παρά το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης ως νέο πρόσωπο καταγράφει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας και αποδοχής από τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και σίγουρα το επόμενο διάστημα δεν είναι μόνο κρίσιμο για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον ίδιο τον νέο πρόεδρο, που θα κληθεί να παρουσιάσει τον πολιτικό λόγο και τις θέσεις του για διάφορα ζητήματα, οπότε και να κριθεί από τους ψηφοφόρους στο πραγματικό πεδίο και όχι σ’ αυτό των δημοσκοπήσεων.