Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά με ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει πόλεμο στα δημόσια πανεπιστήμια, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Με αυταρχισμό, φίμωση και τρομοκρατία επιχειρεί να επιβάλλει την πολιτική διάλυσης της παιδείας, αποκλείοντας από τα δημόσια πανεπιστήμια χιλιάδες παιδιά και εξασφαλίζοντας πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια των ημετέρων, που αναβάπτισε με το έτσι θέλω σε ιδιωτικά «πανεπιστήμια».
Την ώρα που η πολιτική της γελοιοποιείται και τα περίφημα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» δεν μπορούν να περάσουν ούτε καν από τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας σπουδών και προδιαγραφών που έχουν τεθεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετατροπή των δημοσίων πανεπιστημίων σε αναμορφωτήρια. Με τον νόμο Ζαχαράκη και τη θέσπιση ιδιώνυμου ποινικού νόμου και ακραία αυταρχικού πειθαρχικού δικαίου για φοιτητές και φοιτήτριες, συκοφαντείται συλλήβδην η φοιτητική κοινότητα ως «εγκληματική» και στοχοποιούνται οι συλλογικές διαδικασίες και οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στη διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε συνθήκες φτωχοποίησης των οικογενειών τους —χωρίς κόστος για το δημόσιο πανεπιστήμιο— ενώ η αγορά εργασίας θα γεμίζει με αποφοίτους των ιδιωτικών κολλεγίων και εντελώς ανεπαρκών 2ετών και 3ετών προγραμμάτων.
Στηρίζουμε τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τους συμμάχους που κατά καιρούς βρίσκει η κυβέρνηση σε αυταρχικές διοικήσεις ιδρυμάτων, που σπεύδουν να εφαρμόσουν το δόγμα της καταστολής κατ’ εντολήν την κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών.
Ως ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά καλούμε στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, 18:30 στα Προπύλαια.
Η νεολαία θα νικήσει. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος για ελεύθερο, δημόσιο πανεπιστήμιο, δωρεάν παιδεία, είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας».