Γράφει η Nίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για ένα νομοθέτημα με διττό στόχο: αφενός να επιλύσει χρόνιες παθογένειες που δυσχεραίνουν τα Πανεπιστήμιά μας, όπως η γραφειοκρατία, ο υπερσυγκεντρωτισμός και η εσωστρέφεια, αφετέρου να ανοίξει «Νέους Ορίζοντες» προκειμένου η πανεπιστημιακή μας κοινότητα να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον μέσα από την ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας των ΑΕΙ, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο, τη διεπιστημονικότητα, την κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών, την ανάπτυξη συνεργασιών, την εξωστρέφεια και την παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Από τις νέες διατάξεις προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τα ίδια τα ΑΕΙ, τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές αλλά και για την κοινωνία.
Ειδικότερα, τα Πανεπιστήμια:
• Αποκτούν πιο ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς ενισχύεται η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, ενώ αναβαθμίζονται και τα Κέντρα Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης.
• Αποκτούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα, μέσω της θέσπισης ενός νέου μοντέλου διοίκησης, της θεσμοθέτησης νέων εργαλείων στοχοθεσίας, της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας τους καθώς και της πρόσβασης σε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία.
• Ενισχύεται η εξωστρέφεια και η διεθνοποίησή τους. Θεσπίζονται κοινά και διπλά πτυχία με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, ιδρύονται ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, δίνεται η δυνατότητα να ιδρύσουν παραρτήματά τους και εκτός Ελλάδας, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας θερινών προγραμμάτων σπουδών καθώς και συνεργασίας με επισκέπτες Καθηγητές και Ερευνητές από ξένα ΑΕΙ.
Οι πανεπιστημιακοί:
• Απολαμβάνουν περισσότερες εγγυήσεις αξιοκρατίας στην εκλογή και την εξέλιξή τους, μέσω της θέσπισης φίλτρων αντικειμενικότητας και διαφάνειας, ώστε να επιλέγονται και να προχωρούν όσοι πραγματικά το αξίζουν.
• Διευκολύνεται η καθημερινότητά τους. Ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή έρευνας, αυξάνεται το όριο πρόσθετων αποδοχών από τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα εθνικών πόρων, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται το όριο πρόσθετων αποδοχών από ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους και διευκολύνεται η συμμετοχή τους σε επιστημονικά συνέδρια.
• Πολλαπλασιάζονται τα κίνητρα για συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και βελτιώνεται το πλαίσιο παράλληλης απασχόλησης σε Ιδρύματα της αλλοδαπής.
• Συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικής του ΑΕΙ με τη συμμετοχή τους σε διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας:
• Αποκτούν περισσότερες επιστημονικές και ακαδημαϊκές προοπτικές, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε σύγχρονες και ανταγωνιστικές σπουδές. Με τις νέες διατάξεις οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν μαθήματα από άλλα τμήματα, να παρακολουθούν διπλά/κοινά διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, να παρακολουθούν τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας, να συμμετέχουν στο ελληνικό “Erasmus” που παρέχει τη δυνατότητα φοίτησης για ένα εξάμηνο σε άλλο ΑΕΙ και να παρακολουθούν προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree).
• Απολαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη στην πανεπιστημιακή ζωή και την καθημερινότητά τους. Ιδρύονται Κέντρα Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, ενώ ενισχύεται και η μέριμνα για φοιτητές ΑμεΑ.
• Ενισχύεται η εκπροσώπησή τους μέσω της θεσμοθέτησης Συμβουλίου Φοιτητών, ενώ προβλέπεται και η διενέργεια φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
• Αποκτούν περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές και βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης, των βιομηχανικών διδακτορικών, τη στήριξη της ίδρυσης start-ups από φοιτητές και αποφοίτους, και τη δυνατότητα παρακολούθησης επαγγελματικών μεταπτυχιακών.
Πολλαπλά είναι τα οφέλη και για την κοινωνία, καθώς:
• Τα ΑΕΙ θέτουν τις υπηρεσίες και τα εργαστήρια στη διάθεση των πολιτών.
• Τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής έρευνας διαχέονται άμεσα στην κοινωνία.
• Ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα μειώνεται η ανεργία μέσω της αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών που αφορούν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, της άμεσης σύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και της παροχής κινήτρων για επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό και την αντιμετώπιση του brain drain.
• Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες μάθησης για όλους, αφού τα ΑΕΙ αποκτούν κεντρικό ρόλο στη δια βίου μάθηση με σειρά ποιοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το σύνολο των ρυθμίσεων επιδιώκει να περάσουν τα Πανεπιστήμιά μας σε μια νέα εποχή, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.
Η Παιδεία αλλάζει στην Πράξη.
Διαβάστε επίσης: Επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και δημοτικών πιλοτικά έως 17:30 και εν συνεχεία ως τις 18:00
Διαβάστε επίσης: «Τίποτα ουσιαστικό για το δημογραφικό η επέκταση ωραρίου σε παιδικούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά»