Ενώ ή φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο συνεχίζεται με τις αναζωπυρώσεις να είναι διαρκείς, στην Ηλεία η φωτιά στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο. Στη Λέσβο αντίστοιχα, μάχη με τις ανααναζωπυρώσεις δίνουν από το πρωί εναέριες και επίγειες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.
Το πρόβλημα στον Έβρο εντοπίζεται στο πύρινο μέτωπο στα νοτιοδυτικά του δάσους της Δαδιάς, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική από αέρος επιχειρούν 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.
Εκ των υστέρων γίνεται προσπάθεια να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες για να μπορούν να περάσου τα πυροσβεστικά οχήματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την διαχρονική, εγκληματική απουσία και των παραμικρών μέτρων πρόληψης.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ Λ. Παπαδημητρίου, Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινείται με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να παραμένει στη Δαδιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με την κατάσβεση φορέων.
Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που παραμένουν ισχυρές, επιχειρούν κατά θέσεις σε όλη την έκταση του πάρκου όπου προσβάλλουν την πυρκαγιά χαμηλά προς αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων, ενώ από αέρος επιχειρούν σήμερα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Ηλεία: Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο
Στην Ηλεία, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, καθώς η φωτιά είναι σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο. Ωστόσο νωρίς το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.
Μυτιλήνη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρογκάδα
Στη Λέσβο η μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Ρογκάδας, στα νότια του νησιού, το πρωί του περασμένου Σαββάτου , καίει πάνω από τη Βρίσα, ενώ σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Ρίψεις νερού επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. π δίνουν από το πρωί εναέριες και επίγειες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.
Από νωρίς το πρωί επισκέπτεται τη Λέσβο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Μετά την επίσκεψή του στα χωριά που επλήγησαν, ο κ. Τριαντόπουλος θα συμμετάσχει, στις 13:00, σε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο κτίριο της Περιφέρειας, και στις 14:30 σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τις καταστροφικές πυρκαγιές
Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων κατά της ζωής, κατά της περιουσίας και φυσικά κατά του φυσικού περιβάλλοντος.
Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις -και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ- δεν είχε τον απαραίτητο σχεδιασμό, δεν πήρε όλα τα μέτρα πρόληψης που χρειάζονταν έγκαιρα. Αλλά, εδώ και τώρα, παρότι βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν υποδομές, να εξασφαλιστούν μέσα, να εξασφαλιστεί προσωπικό. Αμέσως να προσληφθούν οι 4.000 πυροσβέστες που είναι απαραίτητοι, καθώς και οι 1.500 εργαζόμενοι για τις δασικές υπηρεσίες.
Να προχωρήσουν πολύ γρήγορα η καταμέτρηση, η χαρτογράφηση όλων των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάστασή τους και βεβαίως να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές, για όλους τους πληγέντες.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ