Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας θα ωφελήσει τον φορολογούμενο, αφού εκτός από το έμμεσο όφελος παροχής ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει απόδοση 10% για τις προνομιούχες μετοχές (500 εκατ. ευρώ είσπραξης τόκων σε ετήσια βάση) και έσοδα 230 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που θα καταβάλλονται για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα, σε ετήσια βάση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ταυτόχρονα, σε όσες τράπεζες κάνουν χρήση των δύο πρώτων σκελών του προγράμματος, το Δημόσιο θα έχει το veto σε αποφάσεις που αφορούν τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών προς τα μέλη διοίκησης και τα ανώτατα στελέχη τους.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες ειδικά ομόλογα ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Ήδη οι θετικές επιπτώσεις είναι ορατές, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών. Εκτιμάται δε ότι το Πρόγραμμα αυτό είναι απόλυτα επαρκές για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΕΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
• Το Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, ύψους 28 δισ. ευρώ, είναι όμοιο με αντίστοιχα προγράμματα και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Αντίθετα, όμως, από τα προγράμματα άλλων χωρών, δεν πρόκειται για πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών, αλλά για πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) μέσω των τραπεζών.
• Όλοι οι όροι του Προγράμματος έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Το Πρόγραμμα δεν αφορά την παροχή μετρητών από το κράτος προς τις τράπεζες, αλλά συνδυασμό ομολόγων και εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Τα ομόλογα αυτά θα ρευστοποιούνται από τις τράπεζες και το προϊόν της ρευστοποίησης θα διατίθεται σε στεγαστικά δάνεια και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.