Πολύ μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα της αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαν γίνει από τον τομέα της βιομηχανίας της αιολικής ενέργειας αλλά και από κυβερνητικούς παράγοντες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα τους με προηγούμενες μελέτες.
40 φορές μεγαλύτερη η αιολική ενέργεια
Η ομάδα του Harvard χρησιμοποιώντας στοιχεία από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς παγκοσμίως, υπολόγισε ότι η δυνατότητα της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας είναι 40 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική τρέχουσα ενεργειακή κατανάλωση.
Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε επίσης στη χρήση μεγάλων ανεμμογεννητριών ύψους 100 μέτρων αντί χαμηλότερων 50 έως 80 μέτρων.
Τα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι η αιολική ενέργεια θα ήταν σε θέση να παράγει 7 φορές περισσότερο ενέργεια από την τρέχουσα ενεργειακή κατανάλωση.
Στις ΗΠΑ η δυνατότητα της αιολικής ενέργειας είναι 16 φορές περισσότερη από τη συνολική ενεργειακή ζήτηση, εν αντιθέσει με τη μελέτη που έγινε το 2008 του Τμήματος Ενέργειας, που παρουσίαζε ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει το ένα πέμπτο της συνολικής ενέργειας της χώρας, μέχρι το 2030.
Οι αγροτικές περιοχές της Ρωσίας και του Καναδά έχουν μεγαλύτερη θεωρητικά δυνατότητα, αφού έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις γης όπου μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 2,5 – 3 μεγαβατ.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard τόνισε ότι «η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να καλύψει μέρος της ενεργειακής της ζήτησης και να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα».
Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης, βάσισαν τους υπολογισμούς τους πάνω στη χρήση των ανεμογεννητριών ισχύος 2,5-3 μεγαβάτ, που είναι τοποθετημένες σε αγροτικές περιοχές οι οποίες εν είναι παγωμένες ή δεν βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις ή σε παράκτιες περιοχές.
Η ομάδα δήλωσε ότι η ταχύτητα του αέρα είναι μεγαλύτερη στις υψηλότερες ανεμογεννήτριες των 100 μέτρων από ό,τι σε εκείνες που έχουν ύψος 50 έως 80 μέτρα, στις οποίες είχαν βασιστεί οι προηγούμενες μελέτες.