Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΓΣΕΕ ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως είχε «διαρρεύσει» από το υπουργείο Εργασίας που διαμεσολαβεί, με στόχο τη σύνταξη (με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση) του νέου σχεδίου νόμου που θα διέπει συλλογικές συμβάσεις – εργασιακές σχέσεις και Διαιτησία.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παναγόπουλος χαρακτήρισε «κατασκευασμένη» την είδηση, περί συμφωνίας ΓΣΕΕ – εργοδοτών, για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καθολική ισχύ και την επέκτασή τους.
Εργοδότες και εργαζόμενοι φέρονταν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για απόκλιση αμοιβών έως 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη.
Η συμφωνία αυτή θα ετίθετο από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόψη της τρόικας και εφόσον λάμβανε την έγκριση θα προχωρούσε τις επόμενες ημερες στη διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.
Τρία ήταν τα… φερόμενα ως σημεία της συμφωνίας και προέβλεπαν απόκλιση των αμοιβών των επιχειρησιακών συμβάσεων έως 12% από τις κλαδικές συμβάσεις, χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα συν ένα έτη χωρίς απολύσεις και διαπραγμάτευση είτε από το εργοστασιακό σωματείο, είτε παό το κλαδικό αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο.
Επίσης, η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών, δηλαδή από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
Επίσης, την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε μελέτη την οποία παρέδωσε ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη.
Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8% σε 4%) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους κ.ά.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.