Άλλη μια εβδομάδα που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν καταστράφηκε, αλλά και άλλη μία εβδομάδα που δεν έκλεισε η πολυπόθητη συμφωνία. Όλα δείχνουν, όμως, ότι ακόμη και την ώρα που τυπώνεται η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μπορεί να έχουμε συμφωνία – ή, στη χειρότερη περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το ορόσημο της 5ης Ιουνίου και της “μεγάλης” δόσης του ΔΝΤ φτάνει.
Και όπως φαίνεται, χρειάστηκε γι’ αυτό και η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, καθώς η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, εν όψει της συνόδου των G7 -των επτά “ισχυρών” του πλανήτη- επιτάχυνε τις εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, και το ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορετική άποψη και να εντοπίζουν αργούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις. Όμως, κοινή πεποίθηση είναι ότι και εκείνοι απλώς πιέζουν την Ελλάδα να κάνει… μια ώρα αρχύτερα.
Νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ανάψει για μία ακόμη φορά φωτιές που δεν ήταν εύκολο να σβήσουν. Αιφνιδιαστικά μίλησε για “φόρο αναλήψεων” ακόμη και από τα ΑΤΜ, με αποτέλεσμα να δεχθεί την οργή του Μαξίμου (και των τραπεζιτών…) μπροστά στο φόβο να σπεύσουν μαζικά οι πολίτες στις τράπεζες και να “σηκώσουν” τις καταθέσεις τους.
Έτσι, πριν αλέκτωρ λαλήσαι, υποχρεώθηκε με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών (!) να διαψεύσει τον… εαυτό του, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση για να διαλυθούν τα σύννεφα, συγκάλεσε την Ομάδα Διαπραγμάτευσης στο γραφείο του Βαρουφάκη και τον άφησε να καθίσει στην κεφαλή του τραπεζιού!
Όπως διαβάσατε και την προηγούμενη εβδομάδα στην “Α”, ζητούμενο τώρα είναι η σύμπνοια στο εσωτερικό, προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει αβρόχοις ποσί τη δοκιμασία της Βουλής. Να ψηφιστεί, δηλαδή, η συμφωνία από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και να μη χρειαστεί έτσι η κυβέρνηση τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης – ήτοι Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ. Η στάση των κομμάτων αυτών, άλλωστε, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προκαλεί τριβές, αφού στελέχη της Ν.Δ. πιέζουν τον Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει οπωσδήποτε τη συμφωνία, την ώρα που εκείνος δείχνει μάλλον διαφορετικές προθέσεις.
Κάτι τέτοιο, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα το επιθυμούσε. Κοινώς, θα ήταν πολιτικό στραπάτσο για τον πρωθυπουργό η ψήφιση της συμφωνίας με “δεκανίκι” τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι enblock από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ένα τέτοιο σενάριο, όπως παραδέχονται πολιτικοί κύκλοι, μάλλον θα ωθούσε προς το ενδεχόμενο εκλογών, στο εγγύς ή (όχι και τόσο) απώτερο μέλλον. Και θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δείξει “ποιος είναι το αφεντικό” στο κόμμα του και να “καθαρίσει” έτσι το τοπίο.