Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Η ρήση αυτή ταιριάζει γάντι στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία «στοιχειώνει» από το 2009 και την κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν εκείνη έκανε τα πρώτα σχέδια για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη του πολιτεύματος. Έκτοτε, μεσολάβησαν τρεις κυβερνήσεις – χωρίς τις υπηρεσιακές – αλλά το θέμα δεν προχώρησε.
Ο Αλέξης Τσίπρας το ανέδειξε ως άμεση προτεραιότητα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Και εισέπραξε την (αρχική) σύμφωνη γνώμη από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μόνο που η διαδικασία δεν θα είναι περίπατος. Όχι μόνο λόγω των μακροσκελών διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά λόγω των «καυτών» θεμάτων που διχάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκλογικός νόμος, τετραετής θητεία της κυβέρνησης, χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, νόμος περί ευθύνης υπουργών, Συνταγματικό Δικαστήριο, τρόπος επιλογής των ηγεσιών των Ανώτατων Δικαστηρίων είναι μερικά από αυτά. Για όλα, μικρά και μεγάλα, απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών.
Αιμίλιος Περδικάρης