Την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης που παρατηρούνται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και την εφαρμογή επί μέρους αξόνων του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, επεσήμανε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών εσωτερικών της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου θα συναντηθούν στη Λευκωσία εμπειρογνώμονες από τις τέσσερεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ιταλία), με σκοπό να συζητήσουν τα θέματα της μετανάστευσης. Παράλληλα, στα μέσα Ιανουαρίου 2009, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της «ομάδας των τεσσάρων» στη Ρώμη, προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας τους.
«Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο αποτελεί την πρώτη σταθερή βάση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση και για τη λαθρομετανάστευση, για τα θέματα του ασύλου, των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας για την ανάπτυξη τόσο των χωρών όπου ζουν οι μετανάστες όσο και ιδίως των χωρών προέλευσης», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε «Μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο συνεργασίας το οποίο αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου και αυτό εντοπίζεται κυρίως στο πώς είναι δυνατόν να ενισχύσουμε τους άξονες εκείνους οι οποίοι αφορούν την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, το θέμα του ασύλου και το θέμα της ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών».
Όσο για το Σύμφωνο Επαναπροώθησης εκείνων που εισέρχονται παρανόμως στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες που το παραβιάζουν και δείχνουν «αδιαφορία» στην υπογραφή ή και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, όπως κάνει η Τουρκία. «Η μη εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με το δουλεμπόριο, μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα», ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία αυτά σε ότι αφορά στις χώρες εκείνες οι οποίες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, ιδίως ως προς την πρόοδο της ενταξιακής τους διαδικασίας.
Εξάλλου, το ζήτημα της κοινής πολιτικής προστασίας απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την ελληνική πρόταση, η οποία είναι η διαμόρφωση μονάδων κοινής δράσης, τονίζοντας ότι πριν λίγο καιρό ήταν κάτι που φαινόταν «εντελώς αδύνατο», ενώ μέχρι τώρα τα βήματα τα οποία έχουν γίνει είναι μικρά. Ακόμα, σημείωσε ότι η Γαλλική Προεδρία έχει βοηθήσει να γίνουν σημαντικά βήματα, όπως η απόφαση για κοινή εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τους κοινούς κινδύνους και τις κοινές ασκήσεις.