Ο Πρωθυπουργός, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, και απηύθυνε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα απανταχού της γης, για να επαναλάβω ενώπιόν σας δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας: Δεν ξεχνώ. Ενώ προσθέτω τρεις λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
«Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής, που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί».
«Αργά η γρήγορα, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Έκανε λόγο για «μια μέρα όχι μόνο οδύνης, αλλά και μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα».
«Να μην ξεχνάμε πως στο μισό αιώνα που πέρασε, αυτό το νησί έγινε μια σύγχρονη Δημοκρατία. Η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης της χώρας»,
Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτ΄κης έστειλε εκ νέου μήνυμαμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως: «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και το Κυπριακό. Αλλά το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ότι υποχωρούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την επανεκκίνηση των διαδικασιών. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα δεν θέλει τον διάλογο».
«Στον μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία κράτησε ζωντανό το αίτημα επανένωσης της χώρας. Η Κύπρος με την βοήθεια της Ελλάδας έγινε μέλος της ΕΕ με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς. Η πληγή ωστόσο εξακολουθεί να αιμορραγεί και ο Βορράς εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και πρόσφυγες.
Εδώ κοντά προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας που διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μίλησε για την ανοχή που επιδεικνύουν κάποιοι «που δεν μπορεί να οδηγήσει σε λήθη. Απέναντι σε όλο αυτά δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα».
Η επιδίωξή μας είναι μια, κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι δυο εθνικοί πόλι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κάτι που δεν ήταν ανέκαθεν σταθερό δεδομένο. Η εμπειρία μας χαλύβδωσε τη συνεργασία. Απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση ότι κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και ο Κυπριακό και αναδεικνύουμε συστηματικά το εθνικό μας θέμα. Είμαι ειλικρινής προς την Άγκυρα: το γεγονός ότι συζητούμε σε σημαίνει και ότι συμφωνούμε.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό που συμμετέχει και ο γ.γ. του ΟΗΕ της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η κα Ολγκίν. Μονο όποιος δεν έχει δίκιο αποφεύγει τον διάλογο και όταν προκαλεί επιβαρύνει το κλίμα. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη γιατί η Κύπρος αποτελεί κομμάτι της. Κάθε απειλή εναντίον της γίνεται κίνδυνος για την ήπειρό μας και όλο τον δυτικό κόσμο.
Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το χρυσοπράσινο φύλλο της μεσογείου πατήθηκε με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνοκύπριους αποκλεισμένους από τον ίδιο τους τον τόπο και την Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά. Όμως δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και για να αγωνισθούμε και να δικαιωθούμε προβάλλοντας το κυπριακό ως κάτι που προσβάλλει την διεθνή νομιμότητα.
Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν δίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού. Η διεθνής κοινότητα επίσης αντιδρά και δεν αναγνωρίζει αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα, Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις παρουσιάζοντας την αποστολή στη γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας ως δήθεν κίνδυνο.
Οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δυο κράτη μας ανήκουν στο δυτικό κόσμο συμβαδίζουν με πυξίδα τις αξίες του. Κάθε λύση προβλέπει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις γι αυτό δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι αι για τον ίδιο σκοπό.
Κλείνοντας είπε ότι η Ελλάδα θα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και υπογράμμισε: δεν θα κλείσω με ακόμα ένα σύνθημα αλλά με μια δέσμευση ότι ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος να επουλωθούν οι πληγές και να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα στην Μεγαλόνησο.