Το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς Τύπου χαιρέτισε την νίκη του ευρωπαϊστή κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επισημαίνοντας ωστόσο το δύσκολο έργο που καλείται να αναλάβει ο νέος πρόεδρος.
Ακολουθούν οι πρώτες αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου για την νίκη του Μακρόν -του νεότερου ηλικιακά προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας- επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν:
– ΓΑΛΛΙΑ
Σε έκτακτη έκδοσή της η αριστερή Liberation, συνιδρυτής της οποίας ήταν ο φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ, γράφει ότι πρόκειται για μια «νίκη υπό πίεση» γιατί «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή του Εθνικού Μετώπου, είναι μια ένδειξη της απογοήτευσης που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος».
«Ο Μακρόν εξελέγη», έγραψε στην ιστοσελίδα της δημοσιεύοντας πολλές φωτογραφίες του 39χρονου μαζί με τη δήλωσή του: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας».
Στην ιστοσελίδα της η Le Monde δημοσιεύει την φωτογραφία του Μακρόν με φόντο την φωτογραφία της ηττημένης Λεπέν. «Θα υπερασπιστώ την Γαλλία, τα ζωτικά συμφέροντά της. Την εικόνα της», λέει ο τίτλος.
Η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα Les Echos χαιρετίζει τον Μακρόν, «την επιλογή της ελπίδας» με ένα «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικής, τολμηρής, κατακτήτριας».
Για την κομμουνιστική L’Humanite «ξεκινάει μια νέα μάχη» για την «αμφισβήτηση του φιλελεύθερου προγράμματος που ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής του κράτους».
Για μια «περιορισμένη νίκη» κάνει λόγο η δεξιά Le Figaro επισημαίνοντας την μεγαλύτερη αποχή από το 1969 και την διάσπαση των ψηφοφόρων σε τέσσερα μπλοκ. Η εφημερίδα προβλέπει δύσκολες βουλευτικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, «ο οποίος έχει ήδη στερηθεί την ‘περίοδο του μέλιτος’ «.
– ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Financial Times χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά προειδοποίησε ότι «η νίκη του Μακρόν είναι ημιτελής» και ότι η εκλογική μάχη «νομιμοποίησε την γαλλική ακροδεξιά όσο ποτέ άλλοτε».
«Αν σκοντάψει ο κύριος Μακρόν, είναι εντελώς αβέβαιο ποια λύση θα μπορέσει να κρατήσει μακριά την κυρία Λεπέν το 2022» , έγραψε η έγκριτη εφημερίδα.
Στο ίδιο πνεύμα και η Guardian, η οποία προειδοποιεί για έναν δύσβατο δρόμο ενόψει αλλά συγχαίρει τους γάλλους ψηφοφόρους λέγοντας ότι έκαναν ασφαλέστερη την Ευρώπη επιλέγοντας τον Μακρόν.
«Οι γάλλοι ψηφοφόροι απέτρεψαν την καταστροφή μιας προεδρίας της Μαρίν Λεπέν. Το ζητούμενο για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι να φέρει αλλαγή, ευημερία, ενότητα και επούλωση των πληγών (της κοινωνίας)».
Η δεξιά Daily Mail αρκέστηκε να υπογραμμίσει το ισχυρό προβάδισμα του νικητή: «Ο Μακρόν ένα μίλι μπροστά».
– ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη».
«Το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνάται από μια γυναίκα της ακροδεξιάς. Η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν καθησυχάζει, αλλά η Ευρώπη δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».
Η αριστερή Tageszeitung έγραψε ότι «η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».
– ΡΩΣΙΑ
Η οικονομική Vedomosti έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι η» Γαλλία επέλεξε τον υποψήφιο, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερο τις αξίες της Πέμπτης Δημοκρατίας: μιας ελίτ που έχει τα απαραίτητα προσόντα για να εμπλακεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Η διαδικτυακή Gazeta.ru φιλοξενεί φωτογραφία του Μακρόν να απευθύνεται στους γάλλους ψηφοφόρους λέγοντας ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «θα πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα για αλλαγή».
– ΙΣΠΑΝΙΑ
Η El Pais έγραψε στην ιστοσελίδα της: «Η Γαλλία επιλέγει τον Μακρόν και περιορίζει τον λαϊκισμό», ενώ σε άρθρο γνώμης της εφημερίδας αναφέρεται ότι: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν, ενός ευρωπαϊστή και φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, περιορίζει το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και νωρίτερα στο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Επικεφαλής του νέου κινήματος Εμπρός!, ο Μακρόν νίκησε με αποφασιστικότητα την Μαρίν Λεπέν που έχει συνταχθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν».
-ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Le Temps φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες των χαμογελαστών υποστηρικτών του Μακρόν και γράφει ότι το κυρίαρχο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι η Γαλλία επέλεξε «έναν νέο άνθρωπο να ηγηθεί της μεταμόρφωσής της».
Για την αυστραλιανή The Sydney Morning Herald, «H Γαλλία ψήφισε για την αισιοδοξία». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμη την «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη». Η αμερικανική New York Times υπήρξε φειδωλή στην κάλυψη της είδησης αρκούμενη στο ότι «Ο Μακρόν κατήγαγε αποφασιστική νίκη στη Γαλλία». Σε μεταγενέστερο άρθρο-άποψη η εφημερίδα γράφει ότι η νίκη του Μακρόν «ήταν νίκη ελπίδας και αισιοδοξίας απέναντι στον φόβο και στην αντίδραση, ενός μέλλοντος στην Ευρώπη αντί για μια πικρή απομόνωση». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ο κύριος Μακρόν αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες προκλήσεις. Αναλαμβάνει τα ηνία μιας βαθιά διχασμένης χώρας, κατά πολύ σαν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες μεγάλες δημοκρατίες, με πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την παγκοσμιοποίηση, την οικονομική στασιμότητα, μια απαθή κυβέρνηση, ανεργία, απρόσωπη τρομοκρατία και ένα κύμα μεταναστών».
Σε άρθρο του για το Fox News, το δορυφορικό δίκτυο με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ και πολύ δημοφιλές στους συντηρητικούς κύκλους, ο εκτελεστικός διευθυντής του Τζον Μούντι λέει ότι «η Γαλλία διάλεξε την εύκολη έξοδο και ψήφισε μια από τα ίδια».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ