Από την ειδική έκδοση της Αμαρυσίας – Κοινωνική Υπευθυνότητα και Επιχειρήσεις – Εταιρικές Πρακτικές για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2020
Από τη Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη: Ιδρύτρια και πρόεδρος APSON EKE
Η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας ταυτίζεται, πλέον, με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που εξελίσσεται διεθνώς, σε μια σημαντική προτεραιότητα τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων, Οργανισμών και κυβερνήσεων. H APSON CSR, ως η πρώτη και πρωτοπόρος εταιρεία στην Ελλάδα που από το 2007 δραστηριοποιείται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, έχει αναπτύξει αποτελεσματικούς τρόπους υλοποίησης των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσω κοινωνικής καινοτομίας και μηχανισμών συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Και ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με τα ερωτήματα:
«Μήπως είμαστε υπεύθυνοι και τα ενδιαφερόμενά μας μέρη δεν το γνωρίζουν; Μήπως δεν χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας; Μήπως κάνουμε αποσπασματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με επιτυχία αλλά χωρίς πλαίσιο και στρατηγική; Μήπως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ιδέα για το όραμα της εταιρείας; Μήπως αντιγράφουμε δράσεις από τον ανταγωνισμό; Μήπως εξαντλούμε την Εταιρική Υπευθυνότητα σε δράσεις φιλανθρωπίας και χορηγίες;».
Η στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που σχεδιάζεται και υλοποιείται με βάση την επιχειρηματική στρατηγική κάθε εταιρείας ή Οργανισμού, παρέχει ουσιαστικά και αποτελεσματικά εργαλεία με σκοπό την ενδυνάμωση του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη του brand name, την αποτελεσματική επικοινωνία και την ισχυροποίηση της σχέσης με το κοινό – στόχους (επενδυτές, μετόχους, πελάτες, προμηθευτές, εργαζόμενους, εμπλεκόμενους φορείς κ.ά.), την εξασφάλιση της ισορροπίας στην τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται, την ενίσχυση της δυνατότητας ομαλής λειτουργίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κερδοφορία της.
Ένα από τα βασικά στρατηγικά εργαλεία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο μη χρηματοοικονομικός απολογισμός είναι υποχρεωτικός για συγκεκριμένες περιπτώσεις εταιρειών και Οργανισμών, ακολουθώντας τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ωρίμανση και εξέλιξη του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρηματικών μονάδων.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη αλλά και προσδοκώμενη μετά τις τελευταίες οδηγίες της Ε.Ε. και έχει ήδη υιοθετηθεί από σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου. Η νέα αυτή υποχρέωση αποτελεί μια ευκαιρία δόμησης ενός στρατηγικού εργαλείου που οδηγεί στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας καθώς ο μη χρηματοοικονομικός απολογισμός θα αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Δεδομένου ότι, ο μη χρηματοοικονομικός απολογισμός κάθε επιχείρησης θα είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημοσιεύσουν πληροφορίες για τη λειτουργία τους, έτσι ώστε:
• Να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους.
• Να εξασφαλίζουν διαφάνεια.
• Να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις κοινότητες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
• Να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.
• Να παράσχουν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τους εν δυνάμει πελάτες τους
• Να κερδίσουν εμπιστοσύνη από επενδυτές και χρηματοοικονομικά ιδρύματα..
Η έκδοση ενός Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και με συγκεκριμένο πλάνο και στόχο έχει πολλαπλές ωφέλειες για την επιχείρηση:
◆ Εσωτερική επικοινωνία & παρακίνηση ( motivation) προσωπικού.
◆ Ενίσχυση της εταιρικής εικόνας και του brand.
◆ Επικοινωνία με τους stakeholders.
◆ Διοίκηση και διαχείριση, μέσω της ετήσιας μέτρησης και παρουσίασης της επίδοσης της επιχείρησης σε επιμέρους τομείς.
◆ Εξωτερική επικοινωνία με επιλεγμένους stakeholders (π.χ. επενδυτές, μέλη ΔΣ, τοπικές κοινωνίες, νέες αγορές, κ.λπ.)
◆ Προσέλκυση κεφαλαίων που επενδύονται μόνο σε. υπεύθυνες επιχειρήσεις.
◆ Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Διευθύνσεων και Τμημάτων.
◆ Δημιουργία καινοτομίας.
◆ «Οδικός χάρτης» για μελλοντικές ενέργειες.
Δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν υποχρεώνει τη χρήση συγκεκριμένου προτύπου, μεθοδολογίας ή τρόπου προσέγγισης της πρακτικής δημοσιοποίησης ή σύνταξης των εν λόγω μη χρηματοοικονομικών απολογισμών κι επειδή στη διεθνή αγορά βρίθουν τα μοντέλα ανάπτυξης και αποτίμησης ΕΚΕ, η προσέγγιση της APSON αναφορικά με την ΕΚΕ, είναι ανθρωποκεντρική, με γνώμονα τις ανάγκες και τη στρατηγική στόχευση κάθε εταιρείας και βασισμένη στο όραμα του ιδρυτή της.
Ως εκ τούτου είναι συνετό και αποτελεσματικό να επιλέγονται μέθοδοι για σχεδιασμό, υλοποίηση και αποτίμηση στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση την επιχειρηματική στρατηγική της επιχειρηματικής μονάδας σε συνδυασμό με το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.