Τα θετικά μηνύματα
Στην… αντίπερα όχθη, για θετική θερινή περίοδο έκανε λόγο η κ. Πόπη Δαρζέντα, υπάλληλος σε κατάστημα καλλυντικών. «Είχαμε τόση δουλειά που δεν καταλάβαμε καν ότι ήταν καλοκαίρι. Ωστόσο, εμείς έχουμε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα καταστήματα όλο τον χρόνο», δήλωσε η κ. Δαρζέντα.
Για «σταθερότητα» έκανε λόγο η κ. Θεοδώρα Γιαννοπούλου, ιδιοκτήτρια βιβλιοχαρτοπωλείου: «Η κίνηση στο μαγαζί ήταν ίδια όπως κάθε χρονιά. Πάντα ήταν “πικροί” οι καλοκαιρινοί μήνες».
«Πάγια και διαρκή» τα προβλήματα
Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε διαρκή βάση οι καταστηματάρχες του Δήμου Ηρακλείου. Η ανυπαρξία ενιαίας, συγκεντρωμένης κι οργανωμένης αγοράς δυσχεραίνει την προσέλκυση καταναλωτικού κοινού.
«Το Ηράκλειο φημίζεται κυρίως για τις καφετέριες. Τα εμπορικά μαγαζιά είναι διάσπαρτα σε όλο τον Δήμο, οπότε δεν έχουμε περαστικούς πελάτες και γι’ αυτό δουλεύουμε ως συνοικιακά καταστήματα, με σταθερή πελατεία», τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης.
Την ίδια άποψη έχει και η κ. Βιβή: «Στο Ηράκλειο δεν έχουν μέλλον τα εμπορικά καταστήματα, γιατί δεν είναι εμπορική περιοχή. Από τη μια μεριά υπάρχει η μεγάλη αγορά της Νέας Ιωνίας κι από την άλλη όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που έχουν ανοίξει στα Βόρεια Προάστια. Οπότε εδώ θα έρθουν μόνο οι κάτοικοι της γειτονιάς».
Το μειονέκτημα της μη ύπαρξης συγκεντρωμένης αγοράς υπογράμμισε και ο κ. Διακούλης: «Το Ηράκλειο δεν διαθέτει μεγάλη εμπορική αγορά, οργανωμένη, δυνατή, που να είναι ”πέρασμα” και να συγκεντρώνει τον κόσμο. Τα μαγαζιά είναι λίγα και διασκορπισμένα».
Ωστόσο, ως «σημείο καμπής» στη λειτουργία των καταστημάτων, τόσο ο κ. Διακούλης όσο και η κ. Κουντουριώτη, θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όπως ανέφερε η κ. Κουντουριώτη, τα έργα που ξεκίνησαν το 2004 στον σταθμό του Ηρακλείου και παράλληλα η μετατροπή τμήματος της οδού Μαρίνου Αντύπα σε πεζόδρομο, «έκοψαν την κίνηση και τώρα για να έρθουν εδώ οι πελάτες από τους όμορους δήμους πρέπει να κάνουν κύκλο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει απομονωθεί το κατάστημα».
Από τη μεριά του, ο κ. Διακούλης δήλωσε ότι «καταγγέλλει» τις διοικήσεις του Δήμου Ηρακλείου, τόσο την τωρινή όσο και την προηγούμενη, γιατί, όπως ανέφερε, «ακολουθούν μια πολιτική μόνο υπέρ των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». Παράλληλα, τόνισε ότι «το κόψιμο της οδού Μαρίνου Αντύπα ήταν λάθος, γιατί, ενώ παλαιότερα έρχονταν πελάτες και από τους γύρω δήμους, τώρα δουλεύουμε μόνο με σταθερή πελατεία. Εν τω μεταξύ δημιουργήθηκε και η Αττική Οδός και πολλά αυτοκίνητα φεύγουν από εκεί, οπότε η κίνηση έπεσε κατακόρυφα».
Ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που επισημαίνουν στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου είναι η έλλειψη ικανού αριθμού θέσεων parking, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα.
Και μέσα σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός της εδώ και περίπου 15 χρόνια διακοπής λειτουργίας του εμπορικού συλλόγου της πόλης, γεγονός που μάλλον αρνητικά επηρεάζει τη συλλογική διεκδίκηση αιτιμάτων από τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.