Απογοητευμένοι από την κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «αισθητή πτώση» σε σχέση με πέρσι, ενώ βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Σε «ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα» είδε την αγοραστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κ. Γεωργία Αλεξοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος κοσμημάτων. «Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η οικονομική κρίση, γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον χρήματα», ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «σίγουρα μας επηρεάζουν και τα εμπορικά κέντρα που έχουν ανοίξει στα Βόρεια Προάστια. Ο κόσμος εκεί μπορεί να κάνει τα πάντα: να πάει βόλτα, να πιει τον καφέ του και παράλληλα να κάνει τις αγορές του. Οπότε τα προτιμά».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Ελένη Κουντουριώτη, υπάλληλος σε κατάστημα γυναικείων εσωρούχων δήλωσε: «Εμείς φέτος δουλέψαμε για πρώτη φορά με στοκ εμπόρευμα, οπότε δεν μπορώ να κάνω άμεση σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, πέρσι, που δουλεύαμε με κανονικές τιμές, τα ταμεία μας ήταν καλύτερα από φέτος που δουλέψαμε με τιμές 50% κάτω».
Μάλιστα, η κ. Κουντουριώτη σημείωσε ότι «όλα τα μαγαζιά που ρωτάω στην περιοχή, έχουν πτώση στην κίνηση», καταλήγοντας ότι «ο κόσμος δεν δίνει εύκολα τα χρήματά του πια γιατί έχει στριμωχτεί. Και φαίνεται ότι τελικά πάει στα εμπορικά κέντρα».
Την αντίθεσή της στην πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων δήλωσε η κ. Άννα, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «όταν γίνεται πιο νωρίς η έκπτωση, αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε τα κομμάτια που πρέπει να προωθηθούν, σε μισή τιμή. Και απ’ ό,τι έχω ακούσει γενικότερα, δεν έχουν ωφεληθεί πολλοί φέτος από τις πρόωρες εκπτώσεις».
Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων, η κ. Άννα σημείωσε: «Δουλέψαμε λίγο στις αρχές Ιουλίου. Μετά είχαμε δουλειά κάποιες μέρες σποραδικά. Ο Αύγουστος ήταν τελείως “νεκρός”. Σε σχέση με πέρυσι ήταν σίγουρα χειρότερα».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και η κ. Βιβή, υπάλληλος σε κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων: «Τον Ιούλιο κάπως κινήθηκε λίγο η κατάσταση με τις εκπτώσεις. Τον Αύγουστο τίποτα».
Μειωμένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά διαπίστωσε και ο κ. Αντώνιος Διακούλης, ιδιοκτήτης Pet Shop. «Εμείς δεν έχουμε εκπτώσεις, καθώς είναι τα είδη τέτοια. Ωστόσο, η κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν πεσμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αλλά η κίνηση είναι πεσμένη γενικά όλο τον χρόνο. Η κρίση που εμφανίσθηκε πέρσι τέτοιο καιρό, ήδη έχει αρχίσει να χειροτερεύει…».
Για πτώση της τάξεως τουλάχιστον του 20% έκανε λόγο κι ο ιδιοκτήτης καταστήματος αθλητικών ειδών και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Πέτρος Ελευθεριάδης. «Το βασικό πρόβλημα είναι η κρίση η οποία επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών», τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης, συμπληρώνοντας ότι «τα εμπορικά κέντρα έχουν οπωσδήποτε παίξει ρόλο. Η λειτουργία τους μας έχει επηρεάσει αρνητικά. Παράλληλα, δημιουργήθηκε κι επιπλέον πρόβλημα με τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού του ΗΣΑΠ λόγω έργων, από τα μέσα Ιουλίου έως και τα τέλη Αυγούστου. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε την ήδη άσχημη κατάσταση».
Μείωση της κίνησης όμως φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που κυριολεκτικά κατακλύζουν τον Δήμο Ηρακλείου. «Πολύ πεσμένη» είδε την προσέλευση του κόσμου σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι ο κ. Γιάννης, υπάλληλος σε καφετέρια, αποδίδοντας το φαινόμενο αυτό στη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού Ηρακλείου του ΗΣΑΠ. Αντίθετα, ο κ. Νίκος Παππάς, υπάλληλος σε café-bar-restaurant, δήλωσε ότι «σε σχέση με την περσινή χρονιά έμεινε περισσότερος κόσμος στην Αθήνα γιατί δεν είχε χρήματα για διακοπές. Ωστόσο, οι πελάτες έρχονταν μόνο για να πιουν έναν καφέ. Στο bar και το εστιατόριο η κίνηση ήταν πεσμένη».