Απογοητευμένοι είναι οι περισσότεροι έμποροι της Λυκόβρυσης από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, καθώς, όπως δηλώνουν, η αγοραστική κίνηση ήταν πολύ χαμηλή. Παράλληλα, κατηγορούν τον Εμπορικό Σύλλογο για παντελή απουσία κι έλλειψη υποστήριξής τους.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Η Αγαθή Δημητριάδη, υπάλληλος σε κατάστημα με παιδικά ρούχα, δηλώνει ότι από το άνοιγμα του καταστήματος τον Απρίλιο, αναγκάστηκαν να κάνουν εκπτώσεις σε πελάτες, επειδή «τη σημερινή εποχή, που ακόμη και τα δύο ευρώ έχουν μεγάλη αξία, ο πελάτης θέλει να δει ότι του κάνεις ακόμη και μια υποτυπώδη έκπτωση». Η κορύφωση, ωστόσο, στις εκπτώσεις των προϊόντων τους έγινε την προκαθορισμένη περίοδο, αλλά και πάλι η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν μικρή.
Όσον αφορά στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα των Βορείων Προαστίων, η κ. Δημητριάδη θεωρεί ότι προσελκύουν κόσμο και από τη Λυκόβρυση και κυρίως τις νεαρές ηλικίες. «Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα συνδυάζουν τα πάντα μέσα σε ένα κτήριο. Ο νέος μπορεί να πάει για ψώνια και παράλληλα να ψυχαγωγηθεί, ενώ η μητέρα με το καροτσάκι μπορεί να περάσει ευχάριστα τον χρόνο της μέσα σε έναν ασφαλές χώρο», σχολιάζει.
Παρόμοια άποψη έχει και ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου κοντά στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας, η οποία θεωρεί ότι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα προσελκύουν κόσμο από την πόλη τους, εξαιτίας της μικρής απόστασης. «Με το αμάξι είσαι εκεί σε δέκα λεπτά. Άρα, δεν βρίσκω τον λόγο να μην πηγαίνουν και οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης», αναφέρει.
Απογοητευμένη από την πορεία των καλοκαιρινών εκπτώσεων, χωρίς να γνωρίζει αν αυτή οφείλεται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, πέραν της οικονομικής κρίσης, δηλώνει η ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων Ασημίνα Σακομήτρου.
Ένα οικοδομικό τετράγωνο παρακάτω, όμως, η ιδιοκτήτρια εσωρούχων Ελένη Παλαμάρη αποτελεί τη μοναδική, ίσως, αισιόδοξη «νότα» στην τοπική αγορά, αφού δηλώνει ότι οι εκπτώσεις πήγαν καλά κι ότι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα δεν επηρεάζουν τις πωλήσεις της. «Ο λόγος είναι ότι στο μαγαζί μου αφ’ ενός κάνω όλο τον χρόνο μικροεκπτώσεις, αφ’ ετέρου παρέχω εξυπηρέτηση που δεν μπορούν να προσφέρουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα».
Τα προβλήματα της τοπικής αγοράς
«Τρικλοποδιά» στην κίνηση της αγοράς, κατά τη γνώμη των εμπόρων, αποτελεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. «Αρκετοί πελάτες μού λένε ότι δεν σταματούν στο κατάστημά μου επειδή δεν βρίσκουν κάπου να παρκάρουν», δηλώνει η κ. Παλαμάρη, η οποία θεωρεί ότι ο όγκος των αυτοκινήτων επιβαρύνεται βασικά από δημότες, οι οποίοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε από το σπίτι τους μέχρι τα καφενεία στην πλατεία (σ.σ.: δίπλα στην τοπική αγορά)».
Επιπρόσθετο πρόβλημα, κατά τη γνώμη ιδιοκτήτριας καταστήματος κοσμημάτων, είναι ότι, αν και έχει πελάτες από Πεύκη, Νέα Ερυθραία και Μεταμόρφωση, δεν έχει από τη Λυκόβρυση. «Όταν οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν στηρίζουν την τοπική αγορά, τότε πώς θα παραδειγματιστούν κι οι υπόλοιποι δημότες;», αναρωτιέται.