Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Δήμου Ηρακλείου Κική Καραγιώργου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Νέας Ιωνίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) Νίκος Αδαμόπουλος. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η δικαστική έρευνα που διενεργείται σε βάρος τους για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζόμενων του Δήμου Ηρακλείου, το φθινόπωρο του 2007.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2009 κοινοποιήθηκε στον κ. Αδαμόπουλο κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικείων Αθηνών για την παραπομπή του σε δίκη, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. θα αναβληθεί λόγω εκλογών). Μάλιστα οι κατηγορίες που στοιχειοθετήθηκαν σε βάρος του είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πρόκληση κλίματος φόβου και τρόμου στους εργαζόμενους.
Αντίστοιχα, η κ. Κ. Καραγιώργου έχει κληθεί για απολογία στον εισαγγελέα, ωστόσο δεν της έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες.
Στο πλευρό των δύο εργαζομένων βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Οδυσσέας Ντριβαλλάς. Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο Δήμος αρνήθηκε να τους παραχωρήσει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων»
Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών ήταν ότι οι συγκεκριμένες δικαστικές διώξεις σε βάρος των προέδρων των σωματείων δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικευμένης προσπάθειας ποινικοποίησης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τους ομιλητές, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική έξαρση παρόμοιων φαινομένων εις βάρος εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, η οποία «πρέπει να συναντήσει τη συλλογική και σθεναρή αντίσταση συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Πιο αναλυτικά, τον λόγο πήρε αρχικά η κ. Καραγιώργου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα των απεργιακών κινητοποιήσεων του 2007. «Εκείνο το διάστημα υπήρχαν εργαζόμενοι στον Δήμο που ήταν απλήρωτοι οκτώ και εννιά μήνες. Εμείς κατεβήκαμε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον Δήμο και τη μονιμοποίηση των συναδέλφων», σημείωσε η κ. Καραγιώργου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, «στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας σημειώθηκαν δύο περιστατικά με μικροεπεισόδια, όταν οι ομάδες περιφρούρησης σταματήσαμε απορριμματοφόρα οχήματα, τα οποία είχαν βγει παράνομα και χωρίς δελτία κίνησης αργά το βράδυ σε δύο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, για τη συλλογή των απορριμμάτων». Στο ένα περιστατικό ήταν παρούσα, μεταξύ άλλων, η κ. Καραγιώργου και στο άλλο ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση ως στέλεχος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και ως πρόεδρος του σωματείου γειτονικού Δήμου.
Αναφερόμενη στη δική της περίπτωση, η κ. Καραγιώργου υποστήριξε ότι μετά το συγκεκριμένο συμβάν, όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις από καμία πλευρά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο ο δήμαρχος θυμήθηκε να καταθέσει, ύστερα από επώνυμη προσφυγή κατοίκου για τη δημόσια υγεία, ότι σ’ εκείνες τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρεμποδίστηκαν εργαζόμενοι. Στη συνέχεια ακολούθησε καταγγελία συναδέλφων, τόσο εις βάρος μου, όσο και εις βάρος του κ. Αδαμόπουλου, ότι τους παρεμποδίσαμε να εργαστούν».